Του Edmond Egger*
Ιδιαίτερα κατά την περίοδο του κορονοϊού ο έλεγχος της ποιότητας και των εξόδων του εστιατορίου αποτελούν το ζητούμενο για αρκετούς επιχειρηματίες εστίασης. Τα κόστη αυξάνονται σημαντικά από τις προμήθειες, που θα επιλέξει ένας εστιάτορας. Γι' αυτό υπάρχουν ορισμένα tips, προκειμένου αυτά τα κόστη να μειωθούν.
ΤΟ ΣΩΣΤΟ MANAGEMENT
Η σωστή διαχείριση της αποθήκης αποτελεί μία βασική προϋπόθεση, που οδηγεί στη μείωση του κόστους προμηθειών. Αρκετοί επιχειρηματίες εστίασης παραγγέλνουν προϊόντα, που ήδη έχουν στην αποθήκη τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, είναι και να ανεβαίνουν τα κόστη και να αυξάνεται το stock στις αποθήκες.
ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ
Δεν είναι υποχρεωτικό να επιλέξετε τον πρώτο προμηθευτή, που θα σας έρθει. Στην πραγματικότητα, πρέπει να προβείτε σε έρευνα αγοράς και να βρείτε τον προμηθευτή, που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις σας. Αυτός πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες σας, από το κωδικολόγιο έως την ποιότητα, που θέλετε να έχετε στο εστιατόριό σας. Ψάξτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας να βρείτε συνεργάτες της, ρωτήστε την αγορά, δοκιμάστε τον προμηθευτή για ένα μήνα.
ΜΕΓΑΛΟΣ VS ΜΙΚΡΟΣ
Ένα από τα βασικά διλήμματα των ιδιοκτητών εστιατορίων είναι αν θα επιλέξουν μικρό ή μεγάλο προμηθευτή. Κάθε επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, για αυτό απαιτείται αρκετή σκέψη για αυτή την επιλογή. Ο μεγάλος προμηθευτής ενδεχομένως να έχει καλύτερες τιμές και μεγαλύτερο κωδικολόγιο. Ο μικρότερος, όμως, μπορεί να έχει πιο ποιοτικά προϊόντα και αν αναπτύξετε σχέσεις μαζί του, θα έχετε ευελιξία στις πληρωμές και στη ροή των προμηθειών.
ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Τον πρώτο καιρό, που θα ανοίξετε εστιατόριο, αλλά και σε δύσκολους καιρούς, όπως η κρίση του κορονοϊού, θα χρειαστείτε ρευστότητα. Για αυτό, καλό είναι να αναπτύξετε καλές σχέσεις με τους προμηθευτές σας, προκειμένου να μπορούν να σας δίνουν πίστωση. Μέσω της πίστωσης θα μπορέσετε να χτίσετε ρευστότητα και με αυτό τον τρόπο να καλύπτετε τις άμεσες ανάγκες, που προκύπτουν για το εστιατόριό σας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να υπερβαίνει το δίμηνο η πίστωση, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα φουσκώσετε το λογαριασμό και θα εξαρτάστε από τον προμηθευτή σας.
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ο κορονοϊός επιτάχυνε την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Σε ένα εστιατόριο είναι καίριας σημασίας να δημιουργήσετε μια πλατφόρμα, στην οποία θα καταχωρούνται οι παραγγελίες, τα προϊόντα, η τοποθεσία της αποθήκης σας και η πληρωμή των προμηθειών. Μόνο έτσι θα μπορέσετε σε real time να γνωρίζετε τις λεπτομέρειες της τροφοδοσίας της επιχείρησής σας.
ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ;
Τέλος, ένα λάθος, που κάνουν αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων, είναι η παραγγελία προμηθειών, που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται. Αυτό συμβαίνει, όταν υπάρχουν έσοδα στα εστιατόρια, ωστόσο δεν χρειάζεται, γιατί αυξάνεται η ροή στην αποθήκη σας και τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα θα μείνουν αχρησιμοποίητα.
*O Edmond Eger είναι CEO της Rewards Network