Του Υψηλάντη Τζούρου*
Η νέα ‘κανονικότητα’ έχει δυσκολέψει κατά πολύ τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Το βασικότερο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η συνολική επιβάρυνση της λειτουργίας τους με επιπλέον κοστολόγια, αλλά και η μειωμένη αγοραστική κίνηση, στοιχείο που αναμένεται να αυξηθεί μετά το καλοκαίρι, λόγω της πτώσης του τουρισμού. Τα χρόνια προβλήματα έλλειψης οργάνωσης και υποστήριξης πλέον είναι φανερό ότι μεγεθύνονται ακόμα περισσότερο σε σημείο που να απειλούν την ύπαρξη των επιχειρήσεων που ήταν ήδη ‘πιεσμένες’.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των ελλείψεων η περίοδος της καραντίνας στην οποία οι επιχειρήσεις διαχωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, αυτές που συνέχισαν να εργάζονται και ήταν πιο έτοιμες και ευέλικτες και αυτές που δεν λειτούργησαν είτε επειδή ήταν ανέτοιμες είτε επειδή δεν πήραν το ρίσκο. Οι πιο οργανωμένες επιχειρήσεις πήραν τελικά την απόφαση να λειτουργήσουν, αντιμετωπίζοντας όμως δυσκολίες, δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών και του μειωμένου τζίρου.
EΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Πολλές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης δεν έχουν την απαραίτητη ‘υποστήριξη’ για να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους παρέχονται. Δεν έχουν συνεργάτη, ο οποίος μπορεί να τους συμβουλέψει σε διοικητικό, χρηματοοικονομικό κι επενδυτικό επίπεδο. Η κύρια υποστήριξή τους είναι τα λογιστικά γραφεία που όμως έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας και διαφορετική κατεύθυνση ως κλάδος.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Σκεφτείτε την απλή διαφορά ενός επιχειρηματία που πήγαινε στο υποκατάστημα μιας τράπεζας για να του συμπληρώσει την αίτηση δανείου ένας τραπεζικός υπάλληλος, ο οποίος ταυτόχρονα διαχειρίζεται και πολλές ακόμη τέτοιες, την ώρα που θα μπορούσε να στραφεί σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία που ασχολείται χρόνια με την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων.
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ
Αξίζει να σημειωθεί πως και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ μπορούν να βοηθήσουν. Τέτοια είναι το πρόγραμμα ‘Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας’ που αφορά πολλές επιχειρήσεις και του κλάδου της εστίασης, όπως αυτές που παρέχουν υπηρεσίες εκδηλώσεων για παράδειγμα. Χρηματοδοτεί εξοπλισμό, αγορά λογισμικού, δαπάνες διαφήμισης, αλλά και την πρόσληψη νέου προσωπικού.
Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Αυτό είναι κι ένα από τα παραδείγματα της συνεργασίας με εξειδικευμένο επαγγελματία για την κάθε επιχείρηση, μιας και αυτή την περίοδο υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι ‘αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα για την εστίαση’ που συχνά ακούμε κι εμείς.
Παράλληλα, υπάρχει και ο Αναπτυξιακός Νόμος που εντάσσει χώρους εστίασης.
ΑΚΡΙΒΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Γενικά η σύσταση προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που θέλουν να βοηθήσουν την επιχείρησή τους είναι να έρθουν σε επαφή με επαγγελματία από τον κλάδο της συμβουλευτικής για να έχουν σωστή, ακριβή και πλήρη πληροφόρηση για όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός είναι το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή, αλλά για να υλοποιηθεί χρειάζεται συμβουλευτική και οργάνωση, αλλά και ένα πρόγραμμα ‘Μετασχηματισμού των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του COVID-19’ με διάφορες δράσεις.
*Ο οικονομολόγος Υψηλάντης Τζούρος είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής της Ependysis Business Consultants