Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
28.02.2023, 12:02

Ζητείται προσωπικό - Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Ζητείται προσωπικό - Του Νεκτάριου Β. Νώτη

* Ο Νεκτάριος Β. Νώτης είναι εκδότης και CEO της Notice Content and Services

Δύο περιστατικά, που βίωσα το τριήμερο, ευρισκόμενος εκτός Αττικής, αποτέλεσαν την αφορμή για το σημερινό Editorial. 
Παρασκευή βράδυ, συζητώ με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, όπου έτρωγα. 
- Τι βλέπεις για φέτος;
- Θα πάμε πολύ καλά, αλλά φοβάμαι το εξής: Ότι θα ξεφτιλιστούμε από τον τουρισμό.
- Τι εννοείς;
- Εννοώ ότι, για ακόμα μια χρονιά, έχουμε πρόβλημα στο να βρούμε προσωπικό. Σκέψου ότι ανοίξαμε πριν από λίγες ημέρες, εμείς και άλλα πέντε μαγαζιά. Όλοι οι άλλοι είναι ακόμα κλειστοί. Και δυσκολευόμαστε να βρούμε κόσμο για να καθαρίζει. Και σκέψου ότι όλοι μας εδώ, αυτή την περίοδο, λειτουργούμε με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, και με πολλαπλάσια δική μας, προσωπική δουλειά. Τι θα γίνει, λοιπόν, όταν οι ανάγκες φτάσουν στα γνωστά επίπεδα του καλοκαιριού; Θα έχουμε πρόβλημα. Διότι, ήδη έχουμε βάλει αγγελίες και δεν έχουμε την αναμενόμενη ανταπόκριση. 
Το επόμενο πρωί, κάνοντας μια βόλτα στο χωριό, είδα σε δύο επιχειρήσεις εστίασης, κολλημένο στην τζαμαρία τους το γνωστό μήνυμα: Ζητείται προσωπικό. 
Και θυμήθηκα την Άνοιξη του 2020, όταν - στο Delphi Economic Forum, που είχε τότε διεξαχθεί στο Ζάππειο - συζητούσα σε πάνελ με επιχειρηματίες και προμηθευτές του Horeca, μεταξύ άλλων και για αυτό το θέμα.
Και λέγαμε με τον Λευτέρη Λαζάρου για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια σύγχρονη και υψηλού επιπέδου σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, που θα βγάζει επαγγελματίες και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κλάδο Horeca, σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Τέσσερις σεζόν μετά, το πρόβλημα όχι απλά είναι υπαρκτό, αλλά έχει διογκωθεί, λόγω της πολύ καλής πορείας μας στον τουρισμό. 
Γι' αυτό και πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την όποια επόμενη κυβέρνηση εκλεγεί.
Και να στηριχτεί από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. 
Ακούγονται ξύλινα και τετριμμένα όλα αυτά, αλλά είναι η ουσία. 
Τόσο απλά.