Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 884
10.10.2020, 19:30

COVID-19 και λειτουργία επιχειρήσεων εστίασης

COVID-19 και λειτουργία επιχειρήσεων εστίασης

Της Μαρίας Αγγελή*

Η εμφάνιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και η πανδημία που τον ακολούθησε προκάλεσε μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Με σκοπό τον περιορισμό της διασπορά του ιού και την προστασία της δημόσιας υγείας έχει θεσπιστεί σειρά μέτρων σε όλους τους τομείς της ατομικής και κοινωνικής δράσης, στις κοινωνικές σχέσεις, στην οικονομία και την αγορά συμπεριλαμβανομένων και του τομέα της εστίασης. Παράλληλα, έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Σκοπός του παρόντος είναι μια συνοπτική παρουσίαση τους και η ανάδειξη μίας σειράς κρίσιμων νομικών ζητημάτων που αναφύονται στο πλαίσιο αυτό.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Προϋποθέσεις λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο:

  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός (1) πελάτη ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας (ΣΩΕΕΛ).
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών δεν δύναται να υπερβαίνει τον επιτρεπόμενο μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται από την αρχική άδεια λειτουργίας του καταστήματος. -ΣΩΕΕΛ =ΥΕ +ΗΕ
  • Η υπαίθρια επιφάνεια (ΥΕ) είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος όπου η επιχείρηση δύναται να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα.
  • Η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια (HE) είναι το εμβαδόν εντός του καταστήματος όπου δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας (HE) προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου πλάτους (Π) και ύψους (Υ) σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο που δύναται να αφαιρεθεί/ούν.
  • Οι κοινόχρηστοι χώροι εντός εμπορικού κέντρου η πολυκαταστημάτων ή υπεραγορών, εξομοιώνονται για τους σκοπούς του παρόντος, με ανοικτούς υπαίθριους χώρους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων των γειτνιαζόντων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ


Προυποθέσεις ανάπτυξης τραπεζοκαθισματων στον ημιυπαίθριο χώρο:

Το επιτρεπόμενο βάθος (Β) που ορίζει την HE είναι διάσταση κάθετη προς την πλευρά (Π) και ορίζεται ως εξής:

  •  Όπου το ύψος (Υ) του ανοίγματος ≥ 2 μέτρων τότε το βάθος (Β) ορίζεται ως (Β)=1,6 X (Π). Η HE ορίζεται ως το γινόμενο (Π) X (Β) 
  •  Όπου το ύψος (Υ) του ανοίγματος ≥ 1 μέτρου τότε βάθος (Β) ορίζεται ως (Β)=0,8 X (Π). Η HE ορίζεται ως το γινόμενο (Π) X (Β) (Π)
  •  Οι ανωτέρω διατάξεις α και β δύναται να λειτουργούν συνδυαστικά σε χώρους με ανοίγματα σε δύο και περισσότερες πλευρές 
  • Τα υποστυλώματα ή οι διακοσμητικές στήλες έως πλάτος 0,5 μέτρου που διακόπτουν την συνέχεια της πλευράς (Π) δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το είκοσι τοις εκατό (20%) της επιφάνειας της πλευράς.
  • Στην περίπτωση που δύναται να ανοίξει η οροφή του καταστήματος (κινητό προστέγασμα), επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καθ' όλη την επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου. - Επιτρέπεται απόκλιση έως οκτώ τοις εκατό (8%) σε κάθε διάσταση.

Ειδικές διατάξεις ως προς την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον υπαίθριο και ημιυπαίθριο χώρο:
Καθορίζεται ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων ως εξής:

  • Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών
  • δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,70 μ.
  • Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο, παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,10 μ.
  • Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,70 μ.

ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ
Ειδικές διατάξεις ως προς την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον κυρίως εσωτερικό χώρο:

  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός (1) πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζίων σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων ως εξής: α. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζίων δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ. 
  •  Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζίων τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,20 μ.
  •  Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,80 μ.
  • -Επιτρέπεται απόκλιση έως οκτώ τοις εκατό (8%) σε κάθε διάσταση.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ
Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις απαιτήσεις αυτές επιβάλλεται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:

ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και :

  • κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10
  • παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30
  • τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συ-ναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03
  • διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.


*Η Μαρία Αγγελή είναι δικηγόρος Αθηνών και Νομική Σύμβουλος