Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
20.09.2021, 12:00

Υπόθεση Efood: Αλήθειες, ψέμματα, λαϊκισμός και αστοχίες

Υπόθεση Efood: Αλήθειες, ψέμματα, λαϊκισμός και αστοχίες

Του Νεκτάριου Νώτη, Ιδρυτή & CEO της Notice Content and Services

Σχετικά με το θέμα της efood (για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο σημερινό τεύχος):
Πρώτον, η πρακτική, που ακολουθεί η efood, είναι πρακτική, την οποία ακολουθούν, τόσο άλλες πλατφόρμες, όσο και πολλές άλλες εταιρείες και σε άλλους κλάδους. Ας μη δηλώνουν, λοιπόν, έκπληκτα όλα αυτά τα στελέχη της αγοράς. Η Wolt, άλλωστε, έτσι λειτουργεί εξ αρχής και με πολύ μεγάλη επιτυχία και έχοντας ευχαριστημένους τους συνεργάτες της. 
Δεύτερον, πρόκειται για το είδος εργασιακής σχέσης, το οποίο συναντάται ευρέως ανά τον κόσμο, και το οποίο - κατά την ταπεινή μου άποψη - θα κυριαρχήσει σε πολλούς κλάδους τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα μοντέλο, που δίνει κίνητρο στον συνεργάτη, να βγάλει περισσότερα χρήματα και να καθορίζει ο ίδιος το πόσο και πώς θέλει να δουλεύει. Αυτό, όμως, ισχύει,
Τρίτον, υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία εφαρμόζει σωστά αυτό το μοντέλο και δεν το χρησιμοποιεί απλά για να γλιτώνει εισφορές και άλλα έξοδα, έχοντας τους συνεργάτες στην πραγματικότητα, σε καθημερινότητα εξαρτημένης εργασίας. 
Τέταρτον, οι αντιδράσεις από το κοινό είναι επίσης δικαιολογημένες, δεδομένου ότι ουδείς έχει ασχοληθεί να εξηγήσει στον κόσμο πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το μοντέλο, ποια πλεονεκτήματα και ποια μειονεκτήματα έχει. Έτσι, ως γνωστόν, η άγνοια είναι η καλύτερη τροφή για τον λαϊκισμό και τις εύκολες κορώνες της ισοπεδωτικής λογικής.
Πέμπτον, ο χειρισμός από την efood είναι το λιγότερο παιδαριώδης. Συνέταξε μια επιστολή προς τους συνεργάτες, η οποία περιλαμβάνει ένα απόλυτα εκβιαστικό μήνυμα, έτσι όπως είναι γραμμένη, δίνοντας τροφή για full επίθεση από όλες τις πλευρές: Ανταγωνιστές, καταναλωτές, κόμματα. 
Έκτον, ακόμα χειρότερος είναι ο μετέπειτα επικοινωνιακός χειρισμός: "Ξέρετε, αυτό εννοούσαμε, αλλά δεν εννοούσαμε αυτό ακριβώς, και το γράψαμε λάθος, αλλά δεν σας λέμε ποιο είναι το σωστό", παραπέμποντας στον διάσημο Αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού και τις γνωστές του δηλώσεις. 
Έβδομον, δεν γνωρίζω το μέγεθος της ζημιάς από όλο αυτό. Αν, δηλαδή, όλοι όσοι έσπευσαν στα social media να δηλώσουν ότι αφαιρούν την εφαρμογή της efood από τα κινητά τους, το έκαναν τελικά πράξη. Και πόσοι είναι αυτοί. Και για πόσο θα διατηρήσουν αυτή τους την κίνηση.
Όγδοον, η λογική από πλευράς της εταιρείας να αφήσει το θέμα να σβήσει με μια απλή και μόνο ανακοίνωση - η οποία στη ουσία δεν λέει απολύτως τίποτα -, είναι κατά τη γνώμη μου λανθασμένη (θυμίζει την αντίστοιχη προσέγγιση του Θεόδωρου Φέσσα για την κατάρρευση της ACS στην πανδημία, που έχει κάνει απίστευτο κακό στη φήμη της και όχι μόνο), αλλά σε κάθε περίπτωση θα κριθεί - όπως όλα - εκ του αποτελέσματος. 
Τόσο απλά.