Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
14.01.2022, 09:00

Έρχονται μέτρα στήριξης για την εστίαση

Έρχονται μέτρα στήριξης για την εστίαση

Τηλεδιάσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη πραγματοποίησαν μέλη της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ληφθούν μέτρα στήριξης στον κλάδο της εστίασης που έχει πληγεί από την πανδημία.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ζητήθηκαν άμεσα και έμμεσα μέτρα στήριξης για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της εστίασης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Πριν αναφερθούμε στο περιεχόμενο της συζήτησης μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Κύριο Σιμόπουλο Ευστράτιο για την άμεση ανταπόκριση και όλες τις ενέργειες που έγιναν από αυτόν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η τηλεδιάσκεψη.

Από την πλευρά του το Δ.Σ. Εστίασης Θεσσαλονίκης , παρουσίασε μία σειρά από προτάσεις με άμεσο κόστος, με μεσοπρόθεσμο κόστος αλλά και προτάσεις που δεν απαιτούν κανένα οικονομικό κόστος.

Όπως:

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Με άμεσο κόστος

Απαλλαγή η επιδότηση κατά 50% του ενοικίου όσο διαρκούν τα μέτρα.

Ενεργειακό κόστος ( επιδότηση 75% του αυξημένου κόστους).

Αναστολή συμβάσεων εργασίας στο σύνολο των ΚΑΔ του κλάδου.

Χρηματοδότηση – ρευστότητα.

Επίδομα ειδικού σκοπού στους επαγγελματίες ( συγκεκριμένοι ΚΑΔ).

Με μεσοπρόθεσμο/μακροπρόθεσμο κόστος

Αναστολή πληρωμών τρεχουσών υποχρεώσεων ( Δημόσιο- ΟΤΑ- Ασφαλιστικά ταμεία).

Η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες.

Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Χωρίς Κόστος

Άρση φορολογικής ενημερότητας για τις άδειες αιγιαλού 2022

Άμεση άρση των μέτρων για να μπορέσει να επανέρθει η Οικονομία στους ρυθμούς του Δευτέρου και Τρίτου τριμήνου όπου το κράτος μόνο από την εστίαση εισέπραξε πάνω από 400 εκατομμύρια σε ΦΠΑ.

Από την μεριά του ο Υπουργός, έχοντας πλήρη γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και ακούγοντας όλα τα προβλήματα του κλάδου, αναφέρθηκε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις με μέτρα στήριξης (κρατώντας μικρό καλάθι) τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.

Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, ανέφερε ότι θα υπάρχει επιδότηση 50% του αυξημένου κόστους.

Επιπρόσθετα , ανέφερε ότι εντός 15 ημερών , πιστεύει ότι θα γυρίσουμε εν μέρει στην κανονικότητα.

Από την πλευρά του ο Κύριος Σιμόπουλος, ζήτησε από τον Υπουργό άμεσα μέτρα στήριξης για να αντισταθμίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο τρίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος – Ιανουάριος».