Με αφορμή τον ψηφιακό μετασχηματισμό που επιχειρείται σε αλυσίδες εστίασης, επικοινωνήσαμε με μικρομεσαία εστιατόρια. "Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για τη νέα πραγματικότητα που ανατέλλει στην εστίαση. Πράγματι, μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό προχωρούν με ηλεκτρονικούς πίνακες παραγγελιοληψίας και ηλεκτρονικά μενού. Κάτι που συμβαίνει και με μεγάλες αλυσίδες εστίασης στη χώρα μας, ωστόσο για το 90% των εστιατορίων, που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί ο εν λόγω μετασχηματισμός", σημειώνει στο Horeca Open, ο Νίκος Κουτουζής, ιδιοκτήτης του Ρόδακα.
"ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ"
"Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των εστιατορίων παλεύει για την επιβίωσή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και αν θεωρήσουμε, πως ένα μικρομεσαίο εστιατόριο προχωρά σε ηλεκτρονικά μενού και ηλεκτρονική παραγγελιοληψία, τότε στα χρήματα που πρέπει να επενδύσει πρέπει να υπολογιστεί και το μεγάλο κόστος διαχείρισης των νέων αυτών τεχνολογιών", αναφέρει ο Νίκος Κουτουζής.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
"Εκτός όμως από τα κεφάλαια στη χώρα μας δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ όσοι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, εργάζονται για μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δύσκολα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στη νέα τάση", εκτιμά ο ίδιος.
"ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ DELIVERY"
"Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση, αυτή είναι απλώς τραγική. Το delivery δεν καλύπτει τα βασικά έξοδα των περισσοτέρων επιχειρηματιών. Δεν αντισταθμίζει ούτε το 10% του χαμένου τζίρου, ενώ όσοι καταφεύγουν σε αυτή τη λύση, το κάνουν εξ'ανάγκης, για να διατηρήσουν ένα μέρος του τζίρου τους. Στις δυσκολίες του delivery πρέπει να προστεθεί το γεγονός, πως οι πλατφόρμες χρεώνουν, περίπου, 20% της κάθε παραγγελίας συν τα έξοδα, με βάση τα χιλιόμετρα", εξηγεί ο ίδιος.