Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου σχετικά με τη δυναμική του ελληνικού κρασιού καθώς και για τις προκλήσεις της αγοράς. Να πω σε αυτό το σημείο ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου ως συνέχεια από το 1995 του ιστορικού ΣΕΒΟΠ (1949), εκπροσωπεί την ιδιωτική κυρίως ελληνική οινοποιία. Ο ΣΕΟ διαμορφώνει, επικοινωνεί, υπερασπίζεται και διεκδικεί τις θέσεις του αμπελοοινικού κλάδου. Κεντρικός στόχος της συλλογικής του δραστηριότητας παραμένει η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και η ευημερία των μελών του κλάδου. Οι άξονες για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ανάπτυξη των αγορών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου του κλάδου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΣΕΟ, Γιάννης Βογιατζής δήλωσε πως ο κλάδος βρίσκεται σε μία μεταβατική πορεία, καθώς αφήνουμε πίσω την πανδημία μεν, αλλά το τοπίο αλλάζει συνεχώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η περσινή χρονιά έκλεισε με απώλειες, καθώς υπήρξε πτώση της παραγωγής κρασιού της τάξης του 28-30%. Την ίδια στιγμή οι αμπελουργικές εκτάσεις στη χώρα είναι οριακά σταθερές στα 630.000 εκτάρια, με τα βιολογικά αμπέλια να φτάνουν μόλις στο 8%, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος έως το 2030 είναι το 25% και επίσημα καταγεγραμμένα από την ΕΛΣΤΑΤ είναι 700 οινοποιεία. Σε ότι αφορά στην εγχώρια κατανάλωση τώρα και αυτή έχει υποστεί κατακόρυφη μείωση του της τάξης του 40%, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση στα 21 λίτρα ετησίως και το χύμα κρασί να ξεπερνά το ποσοστό του 50%.
Αυτή την περίοδο ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στην αγορά σε υλικά συσκευασίας και μπουκάλια, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η μεγάλη αύξηση του κόστους μεταφοράς (ήδη έχει μετακυλιστεί ένα μέρος του κόστους στην τιμή, με αύξηση της τιμής της φιάλης περίπου κατά 8-10%). Στα αδύνατα σημεία μας σημειώστε επίσης τον μικρό κλήρος, το περιοριστικό καθεστώς αδειών φύτευσης, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τους ανεπαρκείς ελέγχους. Στα δυνατά μας χαρτιά περιλαμβάνονται τα οινοποιεία και οι μοναδικοί αμπελώνες της χώρας, ο έντονος συναγωνισμός που ανεβάζει το επίπεδο, καθώς και ο οινοτουρισμός μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα που κάνει σημαντικά βήματα μπροστά.
Σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, μίλησε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου και Καθηγητής Αμπελοοινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Καμπανίας, Θεόδωρος Γεωργόπουλος, τονίζοντας ότι χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες και εθνική στρατηγική για να μη συρρικνωθεί ο ελληνικός αμπελώνας και να αυξηθούν οι άδειες νέων φυτεύσεων, ενώ στις επιτυχίες του ΣΕΟ συγκαταλέγεται το θέμα της χρήσης της ένδειξης «Domaine» στις ξενόγλωσσες ετικέτες των ελληνικών κρασιών (ο Σύνδεσμος απευθύνθηκε στο EUIPO και πήρε την απάντηση ότι τα εμπορικά σήματα Domaine και Estate μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται). Νίκη θεωρείται και το ότι ο ΕΝΟΑΒΕ κατάφερε τη διεθνή αναγνώριση και προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων Μακεδονία, Θράκη και Αιγαίο Πέλαγος, ενώ παράλληλα καταγγέλλοντας στην Ε.Ε. το δίκτυο οινοποιείων της Β. Μακεδονίας το οποίο χρησιμοποιώντας Wines of Macedonia πραγματοποιούσε επιδοτούμενες εκδηλώσεις πέτυχε τη διακοπή της χρηματοδότησής τους.
Πολύ σημαντική ήταν επίσης η μάχη που κέρδισε πριν λίγες ημέρες ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας όταν το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την τροποποιημένη έκθεση της Ειδικής Επιτροπής για την καταπολέμηση τον καρκίνου. Η έκθεση αυτή, που αποτελεί κορυφαίο βήμα για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, υιοθετεί την θεμελιώδη διαφορά μεταξύ της επιβλαβούς από την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ στοχεύοντας, ορθώς, στην πρώτη. Στην έκθεση, δυστυχώς, παραμένει η αναφορά ότι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά στον καρκίνο είναι το μηδενικό βασιζόμενη σε απλοϊκή μελέτη του 2018 η οποία έχει αμφισβητηθεί από την επιστημονική κοινότητα μια και δεν λαμβάνει υπόψιν άλλους βασικούς παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής.
Ο ΣΕΟ, μέσω της ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου), μετέχει πάντως ενεργά στο δίκτυο «Wine in Moderation» ως υπεύθυνη απάντηση στις υπερβολικές αιτιάσεις κατά τον κρασιού και σύμβουλος της ΕΔΟΑΟ Σοφία Πέρπερα, τόνισε ότι ενώ είχε προταθεί να μπουν ετικέτες στο κρασί, όπως στα τσιγάρα, τελικά μπήκε μια ένδειξη για λελογισμένη κατανάλωση κρασιού, που είναι πάγιο αίτημα του «Wine in moderation».
Εξίσου θετικό βήμα ήταν το θέμα της ψηφιακής ετικέτας U-Label που απαλλάσσει τα οινοποιεία από δυσβάσταχτα γραφειοκρατικά κόστη- υπενθυμίζεται ότι στην ψηφιακή ετικέτα θα έχουν πρόσβαση όλοι οι καταναλωτές εντός της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης.
Τον λόγο πήρε και ο Άρης Τσέλεπος ως το νεότερο μέλος του Δ.Σ του ΣΕΟ προκειμένου να περιγράψει τις δράσεις του Forum των νέων του ελληνικού οίνου, ενώ ο Ντίνος Στεργίδης, από την εταιρεία Vinetum, έκλεισε την συνέντευξη λέγοντας ότι λόγω της πανδημίας, το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε η έκθεση Οινόραμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να "χάσουμε" την εσοδεία του 2019 που ήταν μία από τις καλύτερες όλων των εποχών για το ελληνικό κρασί. Παρόλα αυτά οι επισκέπτες της έκθεσης στο Ζάππειο από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν από εκείνη τη χρονιά 800 ετικέτες κρασιών. Συνολικά θα συμμετέχουν στο φετινό Οινόραμα 250 οινοποιεία με 2.500 ετικέτες.
Γιώτα Παναγιώτου
So Posh