Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
21.03.2022, 09:00

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συζήτηση για τους ανεμβολίαστους και στην επιστροφή τους στην εστίαση. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού καταργείται ίσως ακόμα και πριν το Πάσχα του 2022 και όπως φαίνεται εκείνη την περίοδο τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι κλειστοί χώροι των καταστημάτων θα υποδεχθούν ξανά όσους δεν έκαναν εμβόλιο.

Το μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε το στίγμα των προθέσεων κυβέρνησης και επιστημόνων για το επόμενο στάδιο της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Θα καταργηθεί το πιστοποιητικό;

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην πορεία της Covid στην Ελλάδα το Πάσχα, σημείωσε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα: "Είναι μια πιθανότητα να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης".

Το σκεπτικό των ειδικών, σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο κ. Μαγιορκίνης, είναι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι για να μπει κάποιος σε κλειστό χώρο εστίασης, χρειάζεται να έχει μαζί του πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κατάργησή του δίνει το πράσινο φως για το πλήρες άνοιγμα μπαρ, κέντρων διασκέδασης και όλων των καταστημάτων σε όσους ήταν αποκλεισμένοι από αυτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

O Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε την Κυριακή ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού έχει ήδη ξεκινήσει και τόνισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και μέχρι το Πάσχα.

"Θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε Green pass" είπε και πρόσθεσε: "Άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας δεν συντρέχει λόγος χρήσης του". Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αν παρατηρηθεί νέα αύξηση των νοσηλειών με Covid, το μέτρο μπορεί να επανέλθει.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο η κατάργηση του Creen pass, να ενθαρρύνει κάποιους να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, υπογράμμισε ότι: "Ο εμβολιασμός γίνεται πρωτίστως για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Ο εμβολιασμός για απόκτηση του Green pass γίνεται για να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Άπαξ και δεν υπάρχει πίεση δεν υπάρχει και λόγος χρήσης του επισήμανε και τόνισε πως είναι το πρώτο που θα επανέλθει εάν ξανανέβει η πίεση στο σύστημα Υγείας".

Τα μοντέλα προβλέπουν ότι μάλλον τον Οκτώβριο θα έχουμε και πάλι πίεση στο Σύστημα Υγείας, επεσήμανε ο καθηγητής. "Αυτό σημαίνει πως το Green pass, μπορεί να επανέλθει τότε και εάν κάποιος κάνει εμβόλιο μόνο γι αυτό τον λόγο θα έχει πρόβλημα και για την είσοδό του σε εσωτερικούς χώρους και προβλήματα ταξιδιωτικά" συμπλήρωσε.

Ποια τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ  για τους ανεμβολίαστους

Έτσι, δεδομένου ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί καθόλου τι θα γίνει με τις υπόλοιπες δραστηριότητες από τις οποίες αποκλείονται, θα συνεχίσουν να ισχύουν τα εξής:

Απαγορεύεται η είσοδος για ανεμβολίαστους σε: εστίαση, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια.

Συνεχίζει να υφίσταται η υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.