Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
29.03.2022, 09:00

Οι ανεμβολίαστοι στην εστίαση το καλοκαίρι - Επανεξέταση από Σεπτέμβριο

Οι ανεμβολίαστοι στην εστίαση το καλοκαίρι - Επανεξέταση από Σεπτέμβριο

Το Σαββατοκύριακο διέρρευσε το πλάνο της άρσης των μέτρων πριν και μετά το Πάσχα, όμως χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έθεσε νέα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους και όσα θα ισχύουν για εστίαση και λιανεμπόριο και τα rapid test.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για «αναστολή» των μέτρων και όχι για κατάργησή τους, τονίζοντας ότι όσα δεν θα ισχύουν το καλοκαίρι, δεν σημαίνει ότι δεν θα επανεξεταστούν και δεν θα επιστρέψουν το φθινόπωρο. Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά γιατί είναι πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει. Αυτό που εξετάζεται και θα φανεί είναι για την περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή είτε από 18 Απριλίου είτε από τον Μάιο, η πρόσβαση στους χώρους, και κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους, να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης πιστοποιητικού.»

Στη συνέχεια όμως, όταν ρωτήθηκε αν αυτό θα γίνει μόνο για τους ανοιχτούς χώρους, απάντησε: «Και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς συνολικά για το καλοκαίρι.»

Τέλος τα μέτρα πριν ή μετά το Πάσχα;

Τα δύο σενάρια που συζήτησε η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας είναι τα εξής:

Κατάργηση των μέτρων πριν το Πάσχα του 2022: Αυτό το σενάριο θέλει τους ανεμβολίαστους να επιστρέφουν στους κλειστούς χώρους της εστίασης τη Μεγάλη Εβδομάδα, και συγκεκριμένα τη Μ. Δευτέρα, στις 18 Απριλίου.

Κατάργηση των μέτρων μετά την Πρωτομαγιά: Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο και, σύμφωνα με αυτό, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί στις 2 Μαΐου σε εστίαση και λιανεμπόριο.

Όσον αφορά πάντως το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα καταργηθεί. Σε πρώτη φάση, όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, αυτό που μελετάται είναι να καταργηθεί για το διάστημα από τον Απρίλιο έως και το καλοκαίρι. Πρόκειται για έναν από τους περιορισμούς για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.