Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
18.05.2022, 09:00

Τέλος η μάσκα και στην εστίαση

Τέλος η μάσκα και στην εστίαση

Την άρση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου και μέχρι τις 15/9, επισημαίνοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τελικά ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Η Μάσκα καταργείται και στην εστίαση για εργαζόμενους και για πελάτες. Η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική σε κάποιους συγκεκριμένους χώρους, όπως τα νοσοκομεία, τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ διατηρείται και ως ισχυρή σύσταση, ειδικά όταν υπάρχει συνωστισμός.

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί τι θα γίνει με τη μάσκα σε σχολεία και σε πλοία. Να επισημάνουμε επίσης ότι στα ΜΜΜ με αριθμημένες θέσεις καταργείται η μάσκα, όπως πχ στα αεροπλάνα, τα τραίνα και τα ΚΤΕΛ. Αυτό θα ισχύει και για τους εργαζόμενους.

Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας

“Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφασίζουμε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Για τις εκπαιδευτικές δομές και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θα υπάρξει νεότερη εισήγηση της επιτροπής σε συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες”.