Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
03.06.2022, 12:00

Τι ισχύει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση

Τι ισχύει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.30819/31.5.2022 (ΦΕΚ Β' 2676/31-05-2022) από 1η Ιουνίου 2022 (και μέχρι 15 Ιουνίου, με επέκταση) η χρήση προστατευτικής μάσκας δεν είναι υποχρεωτική (αλλά προαιρετική) στους χώρους εστίασης, τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από τους πελάτες.

Παραμένει το μέτρο της απολύμανσης των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών, και προαιρετικά κάθε πρόσφορο μέτρο προφύλαξης.

Ολοι οι εργαζόμενοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Μπορεί να χαλάρωσαν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό, ωστόσο το πρόστιμο των 300 ευρώ παραμένει και μάλιστα θα αργήσει να φύγει…

Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους (καταστήματα, σούπερ μάρκετ) χωρίς μάσκα. Ωστόσο η σύστασή της εξακολουθεί να παραμένει κυρίως σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Αντίθετα η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που περιλαμβάνουν το Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, τα Λεωφορεία, τα Τρόλεϊ και το Τραμ.

Ποια είναι τα πρόστιμα που προβλέπονται για τη μη χρήση μάσκας

Διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ επιβάλλεται στον οδηγό του οχήματος σε περίπτωση μη τήρηση υγειονομικών μέτρων που αφορούν σε επιβατηγά δημοσίας και ιδιωτικής χρήσεως (Ε.Δ.Χ. και Ε.Ι.Χ.) κάθε κατηγορίας.

Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ επιβάλλεται σε περίπτωση μη τήρηση υγειονομικών μέτρων που αφορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών.

Νέα μέτρα: Τι αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μάσκα

Ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών), τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος, αναβατήρες (τελεφερίκ), λειτουργία με πληρότητα εκατό τοις εκατό (100%).

Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών [όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται σε αστικό ιστό, αναβατήρες (τελεφερίκ).