Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
06.06.2022, 09:00

Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στην εστίαση

Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στην εστίαση

Μέσα στον Ιούνιο εκτιμά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ότι θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα καθιστά υποχρεωτική σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης που έχει υπογραφεί από πέρυσι.

Εκκρεμεί η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των ημερών, προκειμένου να εγκρίνει τη διαδικασία. "Η κατεύθυνση που έχω δώσει εγώ είναι ότι ναι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει η συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί από πέρυσι στην εστίαση να γίνει υποχρεωτική, όπως έγινε και στα ξενοδοχεία και να εφαρμοστεί άμεσα, τον Ιούνιο", δήλωσε προ ημερών, μιλώντας στο Mega, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Για να συμπληρώσει ότι "η σύμβαση είναι σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στα ξενοδοχεία, αλλά είναι η βούληση των δύο μερών, συνεπώς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε τη σύμβαση, να καλύψει και τα υπόλοιπα εστιατόρια".

Τι θα προβλέπει η νέα σύμβαση

Σημειώνεται ότι η νέα κλαδική σύμβαση αυτή είχε υπογραφεί στις 9 Ιουνίου 2021 και αφορά 400.000 εργαζομένους στον επισιτισμό. Σύμφωνα με την νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας οι μισθοί αναμένεται να ξεκινούν από τα 684,30 ευρώ (ψήστη) και να φτάνουν στα 964,42 ευρώ (αρχιμάγειρας).