Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
17.06.2022, 15:00

Έρχεται θερινό κύμα κορονοϊού - Τι είπε ο Πλεύρης για νέα μέτρα

Έρχεται θερινό κύμα κορονοϊού - Τι είπε ο Πλεύρης για νέα μέτρα

Νέο, θερινό κύμα κορονοϊού, βάσει και των εκτιμήσεων των ειδικών, προέβλεψε ο ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

"Σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν δείχνουν δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Τα κρούσματα ως κρούσματα, είναι ένα κεφάλαιο. Το θέμα είναι κατά πόσο μετατρέπονται σε νοσηλείες. Προφανώς θα είναι περισσότερες αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεσης του συστήματος υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική συνέντευξη. Εξήγησε ωστόσο ότι δεν φαίνεται ότι θα ασκηθεί πίεση το Σύστημα Υγείας ώστε να οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων.

Εν συνεχεία, πρόσθεσε: "Θα υπάρξει ένας σχεδιασμός από Σεπτέμβριο καθώς αναμένεται άνοδος κρουσμάτων και αναλόγως της πίεσης που θα ασκηθεί μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πολλά (μέτρα) αλλά μπορεί να μην ενεργοποιηθεί τίποτα".

Ο Υπουργός Υγείας, απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην κινητικότητα αλλά και στις μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές. Εξήγησε ότι λόγω της μεταδοτικότητας των συγκεκριμένων στελεχών του κορονοϊού "είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα".

Παράλληλα, κάλεσε τους ευάλωτους πολίτες να τηρούν μέτρα αυτοπροστασίας και όσους το επιθυμούν να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση του εμβολίου.

Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση των κρουσμάτων, ο υπουργός είπε ότι οι ειδικοί σημειώνουν δύο χαρακτηριστικά:

Ένα σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων, σε συνδυασμό με την κινητικότητα του πληθυσμού

Εμφανίζονται υπομεταλλάξεις της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν ένα χαρακτηριστικό ότι δεν προστατεύεται από αυτές κάποιος που έχει νοσήσει από την Όμικρον.

Με βάση όσα λένε οι ειδικοί, ο υπουργός Υγείας παρατήρησε ότι "από τις υπομεταλλάξεις αυτές δεν υπάρχει ασφάλεια από τη νόσηση, αλλά υπάρχει ασφάλεια από τη σοβαρή νόσηση".

"Σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν δείχνουν δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Τα κρούσματα ως κρούσματα είναι ένα κεφάλαιο. Το θέμα είναι κατά πόσο μετατρέπονται σε νοσηλείες. Προφανώς θα είναι περισσότερες, αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεσης του συστήματος υγείας", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι θα έχει αυξομειώσεις αλλά δεν θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας.