Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
14.07.2022, 09:00

Εστίαση: Αντιδράσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Εστίαση: Αντιδράσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εστίαση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Εδώ και λίγες ημέρες έχουν αναρτηθεί τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν στο κράτος.

Ωστόσο, τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση με αναστολή της αποπληρωμής της ζητούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης επισημαίνοντας το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν.

Σε ανακοίνωσή του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης επισημαίνει ότι "ξαναχρεώνονται οι οι χρεωμένοι" και κάνει λόγο για "πλήρη απόσυρση της κυβέρνησης από την στήριξη της Εστίασης, καθώς προχώρησε σε βεβαίωση οφειλών των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής".

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι άνθρωποι της εστίασης "έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτή περιγράφεται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνεται στο άρθρο 4 παρ.5 του Συντάγματος, ενώ έχουν πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουν κάνει επαχθείς θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων τους κι έχουν στερηθεί την αξιοπρεπή διαβίωση, η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει".

Εξηγεί παράλληλα ότι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 49 άτομα, αποτελούν το 87% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης, εκείνες που απασχολούν μέχρι 9 άτομα, αποτελούν το 57% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης ενώ στην εστίαση εργάζονται περίπου 400.000 άνθρωποι και μαζί με τα παρελκόμενα επαγγέλματα αγγίζουν το 1.000.000.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιστολή που απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας αναστολή της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τη μετατροπή τους σε επιχορηγήσεις με στόχο την ενίσχυση και στήριξη τους.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Περισσότερες από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν – επιστρέψουν συνολικά 3 δισ. ευρώ από 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν. Η πρώτη από τις 96 άτοκες δόσεις πρέπει να καταβληθεί στις 29 Ιουλίου, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να καταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί εφάπαξ, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, το επιστρεπτέο ποσό δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο. Η πρώτη δόση μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% στα τέλη Ιουλίου είτε σε 96 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται επίσης στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από το σύνολο των 605.530 ΑΦΜ βεβαιώθηκαν τα προς επιστροφή ποσά για 559.753 ΑΦΜ, ενώ 2.406 ΑΦΜ απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού ως πυρόπληκτοι.

Με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, έχουν εκδοθεί διαφορετικές ταυτότητες οφειλής για κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής στον οποίο συμμετείχε η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας. Οσοι επιθυμούν μπορούν να αποπληρώσουν κάποιο κύκλο ή κύκλους εφάπαξ κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% και το υπόλοιπο ποσό σε 96 άτοκες δόσεις. Ειδικότερα, το κρατικό δάνειο μπορεί να επιστραφεί:

1. Εφάπαξ, με καταβολή του ποσού που προκύπτει και για τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% στο σύνολο του οφειλόμενου ποσού, εφόσον βέβαια το ποσό καταβληθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου.

2. Εφάπαξ καταβολή, για παράδειγμα, τεσσάρων κύκλων με έκπτωση 15% για το ποσό που προκύπτει. Για τους υπόλοιπους τρεις κύκλους (εφόσον κάποιος συμμετείχε και στους επτά κύκλους) το ποσό της οφειλής μπορεί να αποπληρωθεί σε 96 άτοκες δόσεις.

3. Αποπληρωμή του συνολικά οφειλόμενου ποσού που προκύπτει από όλες τις ταυτότητες οφειλής σε 96 άτοκες δόσεις.