Στην εξέλιξη της τουριστικής σεζόν έχουν εστιάσει οι επαγγελματίες και εκπρόσωποι της καφεστίασης στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η αυξημένη τουριστική ροή εισερχόμενου τουρισμού θα ενισχύσει την κατανάλωση στο HoReCa. "Υπάρχει ένα θετικό κλίμα γενικά για την πορεία του τουρισμού, που αναμένεται ότι θα είναι στα επίπεδα του 2019. Αυτό μας δίνει μεγάλη ανάσα", αναφέρει στο Horeca Open στέλεχος της αγοράς καφεστίασης, συμπληρώνοντας ότι η αγορά δεν έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα και δεν λειτουργεί με πλήρη ομαλότητα.
Μετατόπιση κατανάλωσης
"Την περίοδο της πανδημίας, είδαμε ότι μετατοπίζεται η κατανάλωση από το out of home στο σπίτι, κάτι το οποίο έγινε για αντικειμενικούς λόγους, λόγω των lockdowns, ωστόσο, με το άνοιγμα της αγοράς δεν επέστρεψε ο προ πανδημίας όγκος πωλήσεων στην HoReCa αγορά", εξηγούν και συμπληρώνουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, λόγω των lockdown δημιουργήθηκαν νέες συνήθειες και εμπειρίες απόλαυσης, επομένως ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών έμαθαν να κάνουν καφέ στο σπίτι ή και στο γραφείο. "Απέκτησαν νέες συνήθειες που δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα μετά την άρση των μέτρων, επηρεάζοντας την λειτουργία του HoReCa".
Οι επιπτώσεις του παγετού στη Βραζιλία
Παράλληλα η ζήτηση στις αλυσίδες έχει μεταβληθεί και από τις αυξήσεις των τιμών στα ροφήματα του καφέ, που προέκυψαν λόγω του παγετού που έπληξε την Βραζιλία. "Ο παγετός επηρέασε τις τιμές γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης. Επίσης και ο φόρος στις συσκευασίες πιέζει περαιτέρω τα κοστολόγια των αλυσίδων".
Αυξημένες οι παραγγελίες
Με δεδομένο ότι η τουριστική σεζόν ξεκίνησε δυναμικά και εξελίσσεται ομαλά, ειδικά τα καταστήματα καφεστίασης που είναι σε τουριστικά σημεία αναμένεται να δουν τον τζίρο τους να αυξάνεται όπως και την κατανάλωση να ενισχύεται. "Οι παραγγελίες είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι αλλά και σε σχέση με το 2020. Αν και είναι νωρίς να πούμε ότι θα φτάσουμε τα νούμερα του 2019, γιατί η σεζόν είναι σε εξέλιξη, ωστόσο, η τάση φαίνεται ότι πάει προς τα εκεί", λένε πηγές του κλάδου των προμηθευτών καφέ.
Ανακούφιση από την αλλαγή του καθεστώτος χρησιδανείου
Επιπλέον η αγορά έχει δεχτεί με ανακούφιση την τροποποίηση της νομοθεσίας, που αφορά στη δήλωση των πράξεων που σχετίζονται με την παροχή εξοπλισμού από τις εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας καφέ προς τις επιχειρήσεις εστίασης με τη μορφή του χρησιδανείου. Η αλλαγή στη νομοθεσία ψηφίστηκε ως διάταξη του νόμου 4955/2022 για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2020/262 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης και αποτυπώνεται στο άρθρο 51 του νέου νόμου.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ και Επικεφαλής της Cafetex Γιάννος Μπενόπουλος η αλλαγή του καθεστώτος χρησιδανεισμού εξοπλισμού οδηγεί σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και εξορθολογισμού της αγοράς καφέ.
"Ήταν ένα καθεστώς που δημιουργούσε πολύ έντονη γραφειοκρατία και θέλαμε να εξορθολογιστεί η διαδικασία, καθώς το κόστος ήταν μεγαλύτερο από το χαρτόσημο. Πλέον, η διαδικασία μπαίνει σε καινούργιο πλαίσιο, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για τις εταιρείες και κατά συνέπεια, για την αγορά. Το Υπουργείο είχε ευήκοα ώτα και έτσι, προχωρήσαμε σε αυτό το γόνιμο αποτέλεσμα", αναφέρει ο κ. Μπενόπουλος.
Θυμίζουμε ότι, μέχρι πρότινος, η νομοθεσία προέβλεπε ότι, για κάθε πράξη χορήγησης εξοπλισμού σε εταιρείες εστίασης, απαιτούνταν σχετική δήλωση σε διάστημα πέντε ημερών και καταβολή τέλους χαρτοσήμου ίσου με ποσοστό 3,6% επί της αξίας της μηχανής καφέ. Ωστόσο το πλήθος των χρησιδανείων ήταν καθημερινά τέτοιο, που είχε ως αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η τήρηση του χρονικού ορίου των πέντε ημερών, προκαλώντας δυσλειτουργίες στην τήρηση της διαδικασίας και έντονη γραφειοκρατία.
Με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε, η υποχρέωση δήλωσης των πράξεων χρησιδανεισμού θα γίνεται πλέον, συγκεντρωτικά, σε μηνιαία βάση, και όχι ανά πράξη, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Το πρόστιμο σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση δεν δηλώσει μία από τις κινήσεις χρησιδανεισμού, ανέρχεται στα €500 ανά παράληψη. Μέσα από τη νέα διάταξη, ουσιαστικά, επιλύεται το ζήτημα της γραφειοκρατίας που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ, ταυτόχρονα, διευκολύνεται ο έλεγχος των φορολογικών Αρχών στον διακινούμενο εξοπλισμό της αλυσίδας καφέ.
Στέλλα Αυγουστάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.