Μόνιμες αλλαγές, ευελιξία στην προσαρμογή των νέων συνθηκών και έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι οι βασικές προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, εκπρόσωποι του HoReCa από το ξέσπασμα της πανδημίας, έως σήμερα, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Delphi Economy Forum στα πλαίσια του πανελ HoReCa: Strategies in response to the crisis, το οποίο συντόνιζε ο Επικεφαλής της Notice Content and Services Νεκτάριος Νώτης
Μ. Αναργύρου-Νίκολιτς (Coca Cola 3E): Οι αλλαγές στο HoReCa ήρθαν για να μείνουν
Ως ευκαιρία για να προσαρμογή και εξέλιξη αντιμετώπισε την πανδημία η Coca Cola 3E την πανδημία, όπως ανέφερε η Μαρία Αναργύρου - Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca Cola 3E, τονίζοντας ότι αυτό υπέστη ο κλάδος, τον ανάγκασε να πάρει μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με άλλους.
«Όλος ο κλάδος έδειξε αντοχή και προσαρμόστηκε, αναγκάζοντας μας να φέρουμε νωρίτερα στρατηγικές. Ήμασταν δίπλα να τους ακούσουμε και να αλλάξουμε τα εργαλεία, να ενισχύουμε νέες δεξιότητες, το online delivery και το e-commerce που υπήρχαν αλλά δεν είχαν αναπτυχθεί στο μέτρο που χρειαζόταν. Επίσης έγινε γρήγορη προσαρμογή και διαχείριση των αποθεμάτων και των χρημάτων αλλά και προετοιμασία για την επανεκκίνηση».
«Θα αλλάξει πολύ η εστίαση»
Επισήμανε δε ότι οι αλλαγές που έγιναν στον κλάδο ήταν πάρα πολλές και ήρθαν για να μείνουν.
«Η εστίαση θα αλλάξει πολύ, θέλει συνεργασία και να καταλάβουμε πως θα αλλάξουν οι απαιτήσεις των πελατών και καταναλωτών και των τουριστών που θα έρθουν. Πιστεύω ότι, αν και δεν είμαστε τελείως έτοιμοι, τα μαγαζιά ετοιμάζονται και βλέπουμε προσπάθεια σε κάθε μαγαζί που ανοίγει».
Επιπλέον στάθηκε και στο πρόβλημα στελέχωσης προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσει του HoReCa, εξηγώντας ότι η Coca Cola, μέσα από το πρόγαμα Empowered, που διαβάσατε στο χτεσινό FnB Daily επενδύει στην κατάρτιση προσωπικού.
«Πιστεύουμε ότι η ανάγκες είναι διευρυμένες και θα εξελίσσονται συνέχεια και θέλουμε σωστούς εργαζομένους», καταλήγει.
Α. Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Η επόμενη ημέρα στην εστίαση είναι άσκηση ευελιξίας
Η ευελιξία είναι το κλειδί για την επόμενη ημέρα στην εστίαση, όπως υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, λέγοντας ότι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα ήταν ζήτημα επιβίωσης.
«Είναι ζήτημα επιβίωσης το να προσαρμοστούμε, δεδομένου ότι, η εστίαση ειναι το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου μας και των υπηρεσιών μας, άρα δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογη από το να προσαρμοστούμε γρήγορα».
Τόνισε δε, ότι προτεραιότητα για την Αθηναϊκή, υπήρξε η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, τόσο λόγω ηθικής υποχρέωσης, όσο και για να είναι σε θέση η εταιρεία να σερβίρει απρόσκοπτα την αγορά και, όσο υπολειτουργούσε αλλά και όταν θα άνοιγε κανονικά.
«Η επικοινωνία έμεινε σε υψηλά επίπεδα και μας βοήθησε να προσαρμόσουμε τα εργαλεία μας αλλά και τα συγκεκριμένα εργαλεία που ήθελε η αγορά, για να υποστηριχθεί στο άνοιγμά της».
Πρέπει να νιώθουν ασφάλεια οι καταναλωτές
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να αναδείξουμε τον τρόπο ορθής λειτουργίας, προκειμένου να νιώθουν ασφάλεια οι καταναλωτές, ενώ η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.
«Μπορούμε όλοι μαζι, να συμβάλουμε σε μια σειρά απο λύσεις που θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες στην αγορά που έχουν να κάνουν και με το νομοθετικό πλαίσιο και με τον τρόπο, που εμείς, οι παράγοντες του κλάδου ασχολούνται μαζι του», καταλέγοντας στο ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και γι αυτο επενδύσαμε και σε προσωπικό».
Λ. Λάζαρου (Varoulko Seaside): Δεν υπάρχει προσωπικό να στελεχώσει τον κλάδο
Το ζήτημα έλλειψης προσωπικού για τις επιχειρήσεις του HoReCa έθιξε ο Λευτέρης Λαζάρου Chef στο Varoulko Seaside, λέγοντας ότι μετά την πανδημία ο κλάδος, δεν πρέπει να δημιουργεί εργαζόμενους πεντάμηνου .
«Πρέπει να σκεφτούμε πως μπορούμε να αυξήσουμε την περίοδο του τουρισμού με κίνητρα. Κάτι πρέπει να σκεφτεί η πολιτεία και πως θα γίνει πιο ελκυστική η χώρα τους χειμερινούς μήνες. Δεν γίνεται να έχουμε πέντε μήνες τουρίστες και επτά μήνες ανεργία».
Επιπλέον τονίζει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα βρεθεί κανένας εργαζόμενος φέτος, καθώς, όπως εξηγεί, έχουν επαναπαυθεί στα €535 και περιμένουν να επαναλειτουργήσει η αγορά
"Προσωπικά είμαι σε αναζήτηση για πάνω από 50 άτομα προσωπικό στην κουζίνα και 60-70 στη σάλα και δεν μπορώ να βρω.
Αυτό, όπως αναφέρει, οφείλεται στο ότι μεγάλο μέρος αυτών έχουν συμφωνήσει να επιστρέψουν στα καταστήματα που εργάζονταν πριν την πανδημία, ενώ μέρος αυτών ίσως έχουν βρει και άλλη απασχόληση.
Το λάθος που έγινε στην εστίαση
Για τον κ. Λαζάρου ήταν λάθος το γεγονός ότι δεν άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι με συστήματα καθαρισμού αέρα και πλέον τζίρος να εξαρτάται μόνο από τους εξωτερικούς χώρους, που, είτε δεν υπάρχουν σε αρκετά μαγαζιά, είτε η λειτουργία τους εμπεριέχει ρίσκο, δεδομένου ότι, οι μήνες Μάϊος και Ιούνιος, είναι, όπως είπε, οι πλέον απρόβλεπτοι από θέμα καιρικών συνθηκών.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, έδωσαν χώρους και "οι «νοικοκύρηδες» του κλάδου, πήραμε γενναίες επιστροφές και γι' αυτό και δεν έχουμε ανοίξει ακόμη, περιμένοντας να δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός αλλά και ορισμένοι από εμάς και την ανάπλαση του Μικρολίμανου".
Ο κ. Λαζάρου δεν παρέλειψε να τονίσει και την αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, τόσο με υποδομές όσο και με προγράμματα προώθησης των χειμερινών προορισμών.
Π. Σταμπουλίδης: «Αφήνουμε πίσω τα lockdown»
«Αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και πάμε σταδιακά μπροστά με ασφάλεια», τόνισε o Γενικός Γραμματέας Εμπορίας και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να έχουμε τις λιγότερες πιθανές ανθρώπινες απώλειες, ενώ στοχεύουμε τον Ιούνιο να έχουμε αποκτήσει την ανοσία μέσα στην κοινότητα».
Επισημαίνει δε, ότι αυτό θα οδηγήσει στο να ανοίξουν οι χώροι δεξιώσεων στις 31 Μαΐου.
Προσθέτει δε ότι η Πολιτεία έχει ενισχύσει βασικές οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και το πρόγραμμα στήριξης της εστίασης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο ΕΣΠΑ, μέσα από το οποίο, πρόκειται να σχεδιαστούν νέες δράσεις.
Σε ό,τι αφορά την φορολογία ο κ. Σταμπουλίδης υπογράμμισε ότι η Πλολιτεία, πέραν του ότι έχει απλοποιήσει τον επενδυτικό νόμο, διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα και τους φόρους που αφορούν καταναλωτικά προϊόντα και τρόφιμα για τον καταναλωτή.
Π. Παλαιολόγος (Hotel Brain): "Θέλουμε να ανοίξουμε όλα μας τα ξενοδοχεία φέτος"
Όλα τα ξενοδοχεία που έχει στο management portfolio θέλει να ανοίξει φέτος η Hotel Brain, με τον Πρόεδρο και ιδρυτή Παναγιώτη Παλαιολόγο να εξηγεί ότι στόχος είναι μέχρι 18 Ιουνίου να έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία.
Διαβάστε εδώ τα όσα είπε αναλυτικά.
Στέλλα Αυγουστάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.