Η γαλλική ξενοδοχειακή αλυσίδα, Accor, και ο γερμανικός τουριστικός πράκτορας, TUI, συναγωνίζονται για το έργο του υπουργείου Τουρισμού, για την ανάπτυξη ανώτατης σχολής τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Το έργο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τη μορφή Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και θα αναπτυχθεί σε μέρος της έκτασης, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, στην Ανάβυσσο, που καλύπτει 600 παραθαλάσσια στρέμματα.
Επαφές Κικίλια και με τις δύο πλευρές
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποίησε σχετικές επαφές, κατά το ταξίδι του στην Γαλλία, με την Accor.
Όμως, η πρώτη συζήτηση είχε γίνει στην Αθήνα, κατά την έλευση του διευθύνοντος συμβούλου του γαλλικού ομίλου, πριν λίγες εβδομαδες.
Ανάλογη συζήτηση έλαβε χώρα και με κορυφαία στελέχη της TUI, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Η TUI τρέχει ήδη στην Κρήτη, μέσω του ιδρύματός της, ένα αντίστοιχο πρόγραμμα εκπαίδευσης τουριστικών επαγγελμάτων, πλην όμως ανώτερης και όχι ανώτατης διαβάθμισης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Sébastien Bazin, Πρόεδρος-CEO, Accor - Friedrich Joussen, CEO, TUI
Ξενοδοχείο για εμπορική χρήση και πρακτική άσκηση
Εφόσον οι σχετικές συζητήσεις καρποφορήσουν, εκτιμάται πως η Ακαδημία Τουριστικής Εκπαίδευσης θα περιλάβει και ξενοδοχείο για πρακτική άσκηση, το οποίο μεσοπρόθεσμα ενδέχεται να αποκτήσει και εμπορική δραστηριότητα. Μέτοχοι θα είναι, αφενός το Δημόσιο, και αφετέρου ο εταίρος, που θα επιλεγεί τελικά από την κυβέρνηση, μέσω ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας. Πάντως, οι όροι της όποιας προκήρυξης εκτιμάται ότι θα περιορίζουν την επιλεξιμότητα των υποψηφίων, σε μεγέθη ομίλων αντίστοιχα με αυτά της Accor και της TUI.
Στα €40 εκατ. η επένδυση
Η λειτουργία μιας τέτοιας σχολής στην Ελλάδα φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα ελβετικά πανεπιστήμια, που είναι κορυφαία αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, και θα έρθει να συμπληρώσει τη βεντάλια δραστηριοτήτων της χώρας στον κλάδο. Εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης, σε πλήρη ανάπτυξη, κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ, αν και οι πρώτες βασικές εγκαταστάσεις, που θα απαιτηθούν για τη λειτουργία της Ακαδημίας, εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσουν σε προϋπολογισμό το μισό περίπου από αυτό το ποσό.