Παραμένει το πρόβλημα στελέχωσης ανθρωπίνου δυναμικού στις επιχειρήσεις του κλάδου φιλοξενίας, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από εκπροσώπους του στο Hotel Digi, με το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών να είναι αυξημένο του 2021 σχετικά με παλαιότερες χρονιές.
“Αυτό, ίσως, να οφείλεται στο ότι, φέτος, ήταν λιγότερος ο κόσμος που επισκέφθηκε το ξενοδοχείο και απολαμβάνει καλύτερη εξυπηρέτηση”, ανέφερε ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Άρης Ίκκος, υπογραμμίζοντας ότι, εάν δεν αποκατασταθεί η κατάσταση στην αγορά εργασίας, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. “Ο τουρισμός στηρίζεται στο προσωπικό της”.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΣΤΟ HOUSEKEEPING
Μια συγκεκριμένη διάσταση του προβλήματος ανέδειξε ο Operations Director της Chandris Hotels, Χάρης Νεοφυτίδης, λέγοντας ότι, αν και τα ξενοδοχεία του ομίλου έμειναν όσο το δυνατόν λιγότερο διάστημα κλειστά, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στους εργαζόμενους, αντιμετώπισαν πρόβλημα με την επάρκεια προσωπικού στον τομέα του housekeeping.
“Αν και προσωπικά είμαι ενάντια στα ρομπότ, ωστόσο εάν είχα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω αυτή τη λύση στα ξενοδοχεία την προηγούμενη σεζόν, θα το έκανα. Δεν είχαμε προσωπικό, γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι, είτε έφυγαν από την Ελλάδα, είτε άλλαξαν δουλειά.
Τον Αύγουστο δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε με τον αριθμό των ανθρώπων που είχαμε στο housekeeping”, εξηγεί και τονίζει ότι και σε επίπεδο βιογραφικών, περισσότερα ήταν αυτά που απευθύνονταν σε υψηλόβαθμες θέσεις.
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ
Ωστόσο ο κ. Ίκκος εκτιμά ότι τα ρομπότ θα ενταχθούν σε projects, τα οποία δεν συνεπάγονται ιδιαίτερη αλληλεπίδραση με τον πελάτη.
“Όσο η ζωή μας γίνεται όλο και πιο digitalized, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αξία της προσωπικής επαφής στα ξενοδοχεία”.
ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ SOFT SKILLS
Από την πλευρά της, η Director of Sales της AXIA Hospitality, Βίκυ Δορζιώτη, εξηγεί ότι το βασικό πρόβλημα, σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, είναι η έλλειψη soft skills και το κλειδί είναι η εκπαίδευση.
“Η απάντηση σε αυτό βρίσκεται στην εκπαίδευση, στην πρακτική άσκηση, μέσα από την οποία ο φοιτητής μπορεί να μπει συνειδητοποιημένα στον κλάδο. Επιπλέον, και κατα τη διάρκεια της εργασίας μέσα στις επιχειρήσεις, πρέπει να γίνονται εκπαιδεύσεις, ώστε το προσωπικό να αισθάνεται μέρος μιας ομάδας που τον πάει μπροστά”, καταλήγοντας ότι, κάθε εταιρεία πρέπει να επενδύσει στην εσωτερική εκπαίδευση.
Στέλλα Αυγουστάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.