Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
03.09.2021, 16:44

Βιετνάμ και παγετός στην Βραζιλία φέρνουν ανατιμήσεις και στην Ελλάδα

Βιετνάμ και παγετός στην Βραζιλία φέρνουν ανατιμήσεις και στην Ελλάδα

"Δεν θα γλιτώσουμε τις ανατιμήσεις στον καφέ εντός του φθινοπώρου", εξηγεί στο horecaopen o Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος, αναφερόμενος στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στο Βιετνάμ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο.
Σύμφωνα με τους Financial Times, τα εν λόγω μέτρα οδήγησαν σε νέα αύξηση των τιμών εξαιτίας των ανησυχιών για τις εξαγωγές, καθώς το Βιετνάμ είναι ο κύριος εισαγωγέας του καφέ Robusta, του κόκκου που χρησιμοποιείται για στιγμιαίο καφέ, αλλά και για μερικά χαρμάνια espresso.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Robusta έφτασε σε υψηλό 4ετίας στα $2.043 ανά τόνο. Ανάλογη είναι η πορεία για τον καφέ Arabica, o οποίος ανήλθε σε υψηλό 7ετίας, εξαιτίας του παγετού στην Βραζιλία.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ
Ορισμένες εταιρείες, όπως η Starbucks, έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου και δεν αισθάνονται πραγματικά τα αποτελέσματα του υψηλότερου κόστους στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, αν και άλλες εταιρείες, όπως η JM Smucker, η γερμανική, Tchibo και η ιαπωνική, UCC Coffee, μετακύλησαν το κόστος στην τελική τιμή των προϊόντων τους.

Ο ΠΑΓΕΤΟΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ
Ωστόσο ο CEO της Cafetex υπογραμμίζει ότι τα μέτρα στο Βιετνάμ δεν είναι η πηγή του προβλήματος που παρατηρείται στον κλάδο, αλλά ο παγετός που προέκυψε σε αρκετές περιοχές της Βραζιλίας τον Ιούλιο, οδήγησε στη μείωση του όγκου, τόσο της φετινής παραγωγής, όσο και της επόμενης.
"Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του καφέ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά 80-85% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Κανένας δεν ξέρει πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που έχει γίνει. Η επόμενη σοδειά δεν θα είναι αυτή που θα πρέπει και υπάρχει αύξηση στις τιμές εδώ και τουλάχιστον δυο μήνες".
Σημειώνει δε, ότι η τελευταία φορά που έγινε κάτι αντίστοιχο ήταν το 1994, οπότε και υπήρξε αύξηση στα κοστολόγια, ενώ τη δεδομένη στιγμή, ο καφές επιβαρύνεται και από τη μεγάλη αύξηση των ναύλων και των καθυστερήσεων που υπάρχουν στα εμπορευματοκιβώτια.

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ
Τονίζει μάλιστα, πως, αν και το φαινόμενο δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα, οι ανατιμήσεις είναι αναπόφευκτες και θα υπάρξει μεγάλη αύξηση που θα είναι δύσκολο να απορροφηθεί.
"Είναι σημαντική η επίδραση στα κοστολόγια και εκτιμώ ότι θα το δούμε μέσα στο φθινόπωρο".

ΣΤΟ +6,5% Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΕΠΤΑΜΗΝΟ
Σε ό,τι αφορά την πορεία του κλάδου στο επτάμηνο, ο κ. Μπενόπουλος εξηγεί ότι η αύξηση σε όγκο στα supermarkets είναι 5% -5,5%, ενώ και σε επίπεδο αξίας, η αύξηση είναι λίγο πιο πάνω από το 6,5%. "Αυτό δεν αντανακλά ανατιμήσεις, είναι απόρροια του ότι έχει αυξηθεί η κατανάλωση στις κάψουλες", διευκρινίζει και εξηγεί ότι η κατανάλωση καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο το 2020 κατέγραψε άνοδο περίπου 10%.

ΣΤΟ... ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ HORECA
Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το HoReCa, ο κ. Μπενόπουλος εξηγεί ότι σίγουρα το κανάλι κινήθηκε πτωτικά το 2020, ενώ και το πρώτο πεντάμηνο του έτους είχε την ίδια δυναμική.
"Έχουμε δει κινητικότητα και άνοδο του τουρισμού που σίγουρα θα επηρεάσουν τις καταναλώσεις, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα".

Στέλλα Αυγουστάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.