Την αλλαγή στον τρόπο, με τον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τους επιχειρηματίες της εστίασης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Mark Wasilefsky, Head of Franchise Finance της TD Bank. Όπως ο ίδιος δήλωσε σε διαδικτυακή του ομιλία: "Η κρίση του κορονοϊού δεν έχει μόνο έντονες επιπτώσεις στην εστίαση, σε επίπεδο λειτουργίας, υγειονομικών κανόνων και τρόπου αντιμετώπισή της, αλλά και στον τρόπο, με τον οποίο οι τράπεζες αξιολογούν τις αιτήσεις χρηματοδότησης του κλάδου αυτού".
Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Όπως αναφέρει: "Παλαιότερα, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία είχε να κάνει και με τα περιουσιακά στοιχεία, που είχε στην ιδιοκτησία της μια επιχείρηση. Έτσι, λοιπόν, ο εξοπλισμός και τα ακίνητα έπαιζαν κάποιον ρόλο. Πλέον, όμως, η σημασία εντοπίζεται στη ρευστότητα. Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία, εκτός ρευστότητας, είναι δύσκολο να αποτιμηθούν στις μέρες μας και οι τράπεζες θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση δανείου τη ρευστότητα μιας επιχείρησης, κάτι που πρέπει να αποτυπώνεται στους ισολογισμούς των τελευταίων τριών ετών".
ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Ο Mark Wasilefsky σημειώνει: "Εκτός όμως από τη ρευστότητα, οι τράπεζες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο είδος του εστιατορίου, που λειτουργεί κάποιος. Έτσι, λοιπόν, είναι πιο δύσκολο για αλυσίδες ταχυφαγίας να εγκριθούν δάνεια, διότι ο κόσμος πλέον προτιμά να μένει σπίτι του και να μαγειρεύει. Αντιθέτως, σε αλυσίδες ή εστιατόρια, που είναι πιο casual, η χρηματοδότηση είναι πιο εύκολη. Υπάρχει η πεποίθηση πως, σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να πηγαίνουν (έστω και λιγότερο) σε εστιατόρια, που έχουν άνεση, τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και έχουν ποιοτικό menu".
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Τέλος, ο κ. Wasilefsky επισημαίνει πως οι τράπεζες δίνουν έμφαση και στον τρόπο, με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης: "Είναι σημαντικό να παρατηρούνται προοπτικές σε μία επιχείρηση εστίασης. Έτσι, αυτές, που έχουν δώσει έμφαση στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, στο delivery και στην εξυπηρέτηση κατ' οίκον, έχουν ένα προβάδισμα στην χρηματοδότηση".