Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
25.07.2020, 23:53

Ξενοδοχεία:Tips για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού

Ξενοδοχεία:Tips για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού

Με εξαιρετικά χαμηλές κρατήσεις και απαγόρευση πτήσεων είναι βέβαιο οτι ο τουρισμός στην Ελλάδα και παγκόσμια θα δεχτεί εξαιρετικά μεγάλο πλήγμα.Πως μπορούν να ανταπεξέλθουν όμως οι ξενοδοχειακές / τουριστικές μονάδες στις προκλήσεις του κορονοϊού;Από την τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια και ένα από τα βασικά μαθήματα που έχει αφήσει είναι η διαρκής προετοιμασία για δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις.
Σε διαβουλεύσεις με οργανισμούς, επιχειρήσεις και συνεργάτες μας, όλοι συμφώνησαν οτι "Ποτέ δεν είναι νωρίς για να είμαστε προετοιμασμένοι.".Πιθανότατα, ένα σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακής συνέχειας είναι από τα βασικά εργαλεία προετοιμασίας αλλά θα αναφέρουμε τις βασικές προτάσεις από την έρευνα μας εδώ:

  • Αποφύγετε τον πανικό: Όλες οι έρευνες μας καθώς και όλοι οι οργανισμοί που υποστηρίζουμε συγκλίνουν στην απλή και βασική συμβουλή σε κάθε αντίστοιχη περίοδο: Μην πανικοβάλλεστε.
  • Προσοχή στις εκπτώσεις :Σε αντίστοιχες περιόδους κρίσεων, η συχνή απάντηση των ξενοδόχων είναι η μείωση τιμών. Προτείνουμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν προχωρήσετε σε αντίστοιχες μειώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδοχείων, ακόμα και ολόκληρων τουριστικών περιοχών οι οποίες ακόμα δεν έχουν επανέλθει στις κανονικές τους τιμές από την τελευταία φορά που έκαναν εκπτώσεις. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για επίσημες τιμές σε ιστοσελίδες / πλατφόρμες κράτησης. Προσπαθήστε να δώσετε βελτιωμένα πακέτα υπηρεσιών, εναλλακτικές ημέρες, ειδικές τιμές σε τακτικούς πελάτες ή πελάτες υψηλής αξίας, διαφορετικό marketing, bonus διαμονής ή/και άλλες παροχές.
  • Μην περιορίσετε το marketing:Έχουμε παρατηρήσει οτι σε αντίστοιχες περιόδους το πρώτο θύμα περικοπών είναι το marketing. Ειδικά τώρα οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να εντείνουν τα έξοδα προβολής / προώθησης / προσέλκυσης πελατών. Μια πρόταση είναι η διαφημιστική / προωθητική στόχευση να γίνει περισσότερο σε υφιστάμενους επισκέπτες / πελάτες.
  • Δείτε εναλλακτικές πηγές εσόδων και επισκεπτών: Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι τουριστικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν περισσότερα του ενός κέντρα εσόδων, ανεξάρτητα του εισοδηματικού μεγέθους. Αυτό σημαίνει πιθανότατα έσοδα από άλλες πηγές όπως είναι η εκμετάλλευση παραλίας ή άλλου γεωγραφικού σημείου ενδιαφέροντος, beach bar, εστιατορίου, εταιρικών και ιδιωτικών εκδηλώσεων ή ακόμα και διαφορετικών συνεργασιών με αμοιβαίο όφελος όπως η ενοικίαση οχημάτων, η παροχή υπηρεσιών σπα / μασαζ, η εκγύμναση κατά μόνας ή σε ομάδες ή η παροχή ξεναγήσεων / μικρών ημερήσιων εκδρομών.
  • Δοκιμάστε εναλλακτικές τακτικές μείωσης τιμών: Θυμόμαστε οτι η τιμή πόρτας και η τιμή που προσφέρουμε τελικά σε πελάτες μπορεί να έχει μεγάλες διακυμάνσεις χωρίς να επηρεάζει την εικόνα μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη δημιουργία πακέτων τα οποία να ανεβάζουν την αξία του προσφερόμενου προϊόντος μας, χωρίς να κοστίζουν υπερβολικά στο ξενοδοχείο.Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά πακέτα προσφορών για: ηλικιακά γκρουπ, ημέρες εβδομάδας, σαββατοκύριακα, πνευματικές και θρησκευτικές ομάδες. Έχουμε υπόψη οτι μια αναβάθμιση σε δωμάτιο ή μια δωρεάν διανυκτέρευση μπορούν να τα προσφέρουν και οι ανταγωνιστές μας οπότε δημιουργούμε πακέτα που είναι δύσκολο να αντιγραφούν.
  • Διατηρήστε το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας: Πρέπει να θυμόμαστε οτι οι κρίσεις είναι παροδικές οπότε σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να διατηρήσουμε υψηλά επίπεδα παροχής της υπηρεσίας μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει κατανοητό οτι οι επισκέπτες αγοράζουν περισσότερο “εμπειρίες” και λιγότερο ένα κρεβάτι να κοιμηθούν. Αυτό σημαίνει πως όταν αποφασίζουμε για μειώσεις κόστους το βασικό μας μέλημα πρέπει να είναι η διατήρηση του επιπέδου φιλοξενίας καθώς οι επισκέπτες/πελάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αλλαγές προς το χειρότερο.

Παναγιώτης Καραλίβανος, CEO, Νηρηϊς