Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
22.05.2021, 09:58

Value for money

Value for money

Από τον Νεκτάριο Β. Νώτη

Η επαναλειτουργία του Horeca έχει μέχρι στιγμής συνοδευτεί και από αρκετή - και αναμενόμενη κατά τη γνώμη μου - γκρίνια.

Γκρίνια, διότι δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι βλέπουν ότι η εξίσωση δεν βγαίνει. Ότι δεν έχουν τη ροή πελατείας και τζίρου, που περίμεναν. 

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πρώτον, διότι οι καταναλωτές έχουν χωριστεί σε δύο κοινά: 

Το ένα, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειονότητα, κινείται πολύ συντηρητικά, τόσο στον αριθμό των εξόδων του, όσο και στο πόσα και πώς καταναλώνει, όταν βγαίνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις, που έχουν στοχεύσει σε πελατεία price driven - και άρα λειτουργούν με πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους - και να βγαίνουν πιεσμένες από την κρίση αυτή, αλλά και να μην έχουν τους τζίρους, οι οποίοι τις κρατούσαν - αν όχι κερδοφόρες - σίγουρα εν ζωή. Έτσι, πιέζονται σημαντικά και επιβιώνουν στο όριο, για όσο αντέξουν. 

Το δεύτερο είναι αυτό, το οποίο βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, αναζητούσε ανέκαθεν ποιοτικό προϊόν στο φαγητό του και τη διασκέδασή του και το ίδιο κάνει και τώρα. Μόνο, που, αυτή τη φορά, έχει γίνει ακόμα πιο απαιτητικό, για δύο λόγους. Τόσο, διότι είναι προσεκτικό λόγω πανδημίας και ζητά την πιστή τήρηση των μέτρων, επιβραβεύοντας τους συνεπείς επαγγελματίες και τιμωρώντας - με την απουσία του - τους, σε βαθμό εγκλήματος, αδιάφορους. Όσο και γιατί κάθε κρίση κάνει όλους μας πολύ πιο προσεκτικούς στις δαπάνες μας. Και το συγκεκριμένο κοινό, μπορεί να έχει, αλλά σίγουρα δεν θέλει να πετάει τα χρήματά του. Επιζητά, δηλαδή, το απόλυτο value for money. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; 

Ότι, όπως μου έλεγε ένας από τους πλέον έμπειρους συμβούλους του κλάδου, αυτοί, που θα μείνουν στην αγορά στο τέλος της ημέρας, είναι οι επαγγελματίες, οι ικανοί, οι ποιοτικοί. Οι υπόλοιποι θα δυσκολευτούν πολύ, πάρα πολύ, να τα καταφέρουν. 

Και, όταν λέω για ποιοτικές επιχειρήσεις, δεν αναφέρομαι μόνο στα πεντάστερα ξενοδοχεία ή τα gourmet εστιατόρια. Αναφέρομαι σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες ξέρουν, θέλουν και προσφέρουν το καλύτερο δυνατό προϊόν στις τιμές, που ζητάνε. 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.