Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
04.01.2022, 12:09

Grupo Pacha: Τα σχέδια των Urgells μετά την…Μύκονο – Το… όχημα Samasthiti

Grupo Pacha: Τα σχέδια των Urgells μετά την…Μύκονο – Το… όχημα Samasthiti

Η οικογένεια Urgell, ιδρύτρια του περίφημου, Grupo Pachá, αναζητά εναλλακτικές λύσεις για να αυξήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. 
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, δημιούργησε ένα όχημα, για να επενδύσει σε venture capital μέσω της εταιρείας, Samasthiti, την οποία θα διαχειρίζεται η Arcano Capital Partners, όπως αναφέρουν ισπανικά μέσα.
Αυτό το επενδυτικό όχημα θα παίρνει θέσεις σε διαφορετικά venture capital, για να αποφύγει την μεγάλη έκθεση σε ένα μόνο fund. 

ΠΗΡΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ CNMV
Ειδικότερα, θα αναζητήσει ευκαιρίες σε ευρωπαϊκά και βορειοαμερικανικά funds, που προτιμούν να επενδύουν σε μη εισηγμένες εταιρείες. 
Η εταιρεία, Samasthiti, στην οποία επικεφαλής είναι η Iría Urgell Calderón, κόρη του ιδρυτή της Pachá, έλαβε πρόσφατα έγκριση από την CNMV, τη ρυθμιστική Αρχή του χρηματιστηρίου.
Η έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου venture capital (SCR) έρχεται τέσσερα χρόνια, αφότου ο όμιλος Pachá, ο οποίος ιδρύθηκε στο Sitges (Βαρκελώνη) το 1967, άλλαξε ιδιοκτήτη. Το 2017, ο δημιουργός του διάσημου group νυχτερινής διασκέδασης πούλησε το 100% σε μια κοινοπραξία επενδυτών με επικεφαλής την North American Trilantic Capital Partners, ένα fund που δημιουργήθηκε από πρώην στελέχη της Lehman Brothers, έναντι €350 εκατ. 

1621246299824
Nick McCabe, CEO, Pacha Group


ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Το σχέδιο του ομίλου Pachá εστιάζεται σε τρεις βασικούς τομείς:

  • Τη νυχτερινή ζωή (έχει πέντε ντισκοτέκ)
  • Την εστίαση (κατέχει πέντε εστιατόρια)
  • Τα θεματικά καταλύματα (έχει τέσσερα ξενοδοχεία)

Όσον αφορά στη διεθνή δραστηριότητα, μετά την είσοδο του venture capital, μπήκε σε μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές κοιτίδες της νυχτερινής ζωής, την Μύκονο, ενώ σχεδιάζεται η εξαγωγή του brand σε άλλες πόλεις, όπως το Ντουμπάι ή το Μαϊάμι.



ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ Ο NICK McCABE
Παράλληλα, έχουν εισαγάγει αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο και τη διοίκηση της εταιρείας, υπογράφοντας, μεταξύ άλλων, το 2019 συμφωνία με τον Βρετανό, Nick McCabe, ο οποίος από τότε είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου. Ο γνωστός επιχειρηματίας ήταν στο παρελθόν το νούμερο ένα στο Hakkasan, έναν παγκοσμίου φήμης όμιλο αναψυχής που έγινε διάσημος στον ισπανικό Τύπο για ένα σκάνδαλο με τον πρώην πρόεδρο της Cepsa, σεΐχη, Khaden Al Qubaisi.


Nick McCabe, CEO, Pacha Group

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΙΣΧΥΡΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
Οι Urgells μπαίνουν και αυτοί σε έναν μακρύ κατάλογο μεγάλων ισχυρών οικογενειών της Ισπανίας που δημιουργούν το δικό τους venture capital, το οποίο στη συνέχεια, διαχειρίζεται τρίτος. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι:

  • Manuel Lao (ιδρυτής της Cirsa)
  • Cosentino (εταιρεία παραγωγής προϊόντων διακόσμησης και αρχιτεκτονικής)
  • Carulla Font (ιδιοκτήτες της Gallina Blanca και της Agrolimen)
  • Lorenzo Fluxá (ιδιοκτήτης της Camper και το 30% της Iberostar)
  • Rafa Nadal (συμμετέχει στην Mabel Capital, την επενδυτική εταιρεία των Abel Matures και Manuel Campos)


Υπάρχουν και άλλοι διάσημοι επιχειρηματίες, όπως η οικογένεια Abelló, οι Marches και η Alicia Koplowitz, οι οποίοι επενδύουν απευθείας μέσω των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου τους.

Πηγή: Μάκης Αποστόλου FnB Daily