Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
09.03.2022, 09:00

BofA: Πόσα εστιατόρια έχουν σε Ρωσία και Ουκρανία οι αμερικανικές επιχειρήσεις

BofA: Πόσα εστιατόρια έχουν σε Ρωσία και Ουκρανία οι αμερικανικές επιχειρήσεις

Οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού των ΗΠΑ έχουν σχετικά περιορισμένη έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά η McDonald's δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, σύμφωνα με νέα έκθεση της Bank of America Securities.

Η McDonald's, η οποία έχει ιδιόκτητα εστιατόρια στη Ρωσία, ήταν σιωπηλή σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τελικά, η απόφαση της McDonald’s να κλείσει προσωρινά και τα 850 καταστήματά της στη Ρωσία δίνει τέλος στη σιγή που τηρούσε έως τώρα η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων του κόσμου, με αποτέλεσμα να δεχθεί έντονες επικρίσεις.

Η αλυσίδα ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά τα εστιατόριά της στη Ρωσία και προστίθεται έτσι στη μακρά λίστα των δυτικών εταιρειών που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους στη χώρα αυτή μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε πάντως ότι θα συνεχίσει να καταβάλει τους μισθούς στους 62.000 υπαλλήλους της στη Ρωσία.

Άλλες εταιρείες εστιατορίων έχουν αποφύγει τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία επειδή οι περισσότερες —ή όλες— οι τοποθεσίες τους στις χώρες λειτουργούν με franchise. Ενώ αυτά τα εστιατόρια παράγουν λιγότερα έσοδα για τον δικαιοπάροχο, σημαίνει επίσης ότι μια σημαντική οικονομική ύφεση σε κάθε χώρα είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει τα συνολικά αποτελέσματα της εταιρείας. 

Από τότε που άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Σοβιετική Ένωση πριν από 32 χρόνια, η McDonald's έχει αυξήσει το αποτύπωμά της στη Ρωσία και την Ουκρανία σε περισσότερες από 900 τοποθεσίες. Αυτά τα εστιατόρια αντιπροσωπεύουν το 2% των πωλήσεών της, περίπου το 9% των εσόδων της και το 3% των λειτουργικών εσόδων της.

Η Sara Senatore, της Bank of America Securities ανέφερε σε σημείωμά της, ότι η μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις της McDonald's είναι εάν η σύγκρουση μεταδοθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ήπειρος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο των πωλήσεων της McDonald's.

Τα Starbucks, από την άλλη πλευρά, παράγουν μόνο το 5% περίπου των πωλήσεών τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Senatore. Ο γίγαντας του καφέ δεν έχει σταματήσει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, όπου όλα τα καφέ είναι με franchise.

Η Yum Brands, στην οποία ανήκουν οι Taco Bell, KFC και Pizza Hut, έχει περισσότερα από 1.000 εστιατόρια στη Ρωσία που αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% των πωλήσεών της. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των τοποθεσιών είναι franchise, επομένως τα έσοδα που λαμβάνει η Yum μέσω των τελών αδειοδότησης είναι πολύ μικρότερα.

Η Domino's Pizza και η Burger King έχουν επίσης εστιατόρια στη Ρωσία και την Ουκρανία, αν και όλες αυτές οι τοποθεσίες λειτουργούν μέσω franchise.