Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
10.03.2022, 09:00

Οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης αποχωρούν από τη Ρωσία

Οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης αποχωρούν από τη Ρωσία

Tα McDonald's αποχωρούν - προσωρινά - από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και οι Ρώσοι σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για ένα μπέργκερ.

Οι Ρώσοι σχημάτισαν ουρές έξω από τα McDonald's, μετά την απόφασή τους να κλείσουν τα 850 καταστήματά τους λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη το προσωρινό κλείσιμο 850 καταστημάτων της στη Ρωσία, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, για την οποία καθυστέρηση δέχτηκε έντονες επικρίσεις.

Την ανακοίνωση κοινοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας εστιατορίων, Chris Kempczinski ο οποίος έγραψε σε επιστολή προς τους μετόχους και τους υπαλλήλους ότι η αλυσίδα θα σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει τους 62.000 Ρώσους υπαλλήλους της. Παράλληλα, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα Ronald McDonald House θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η McDonald's αναμένει ότι το κλείσιμό της στη Ρωσία θα κοστίσει περίπου $50 εκατ. το μήνα, ή 5 σεντς έως 6 σεντς ανά μετοχή.

Άλλες εταιρείες εστιατορίων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Starbucks, Yum Brands και Papa John's ακολούθησαν το παράδειγμα της McDonald's.

Η Coca-Cola Co και η PepsiCo Inc ανακοίνωσαν, επίσης, πως αναστέλλουν τις πωλήσεις των αναψυκτικών τους στη Ρωσία.

Ειδικότερα, η Coca-Cola ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, αναφέροντας σε μια λιτή ανακοίνωση ότι θα συνεχίσει να αξιολογεί την κατάσταση και τις εξελίξεις.

Από την πλευρά της, η PepsiCo ανακοίνωσε πως αναστέλλει την πώληση αναψυκτικών στη Ρωσία, αλλά θα συνεχίσει να διαθέτει στη ρωσική αγορά γαλακτοκομικά προϊόντα και βρεφικό γάλα σε σκόνη.

Τα McDonald's έπαιξαν εδώ και καιρό συμβολικό ρόλο στη Ρωσία. Η αλυσίδα άνοιξε την πρώτη της θέση στη Σοβιετική Ένωση πριν από 32 χρόνια στη Μόσχα, μήνες πριν την κατάρρευση του κράτους.

Εκτός από το προσωρινό κλείσιμο των ρωσικών τοποθεσιών της, η McDonald's έχει κλείσει 108 εστιατόρια στην Ουκρανία προς το παρόν. Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% των πωλήσεων της McDonald's σε όλο το σύστημα, το 9% των εσόδων της και το 3% των λειτουργικών της εσόδων.

Η Starbucks ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διακόψει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία και ότι ο κάτοχός της άδειας είχε συμφωνήσει να κλείσει προσωρινά όλα τα καφέ της. Όπως τα McDonald's, η αλυσίδα καφέ θα συνεχίσει να πληρώνει τους 2.000 Ρώσους εργαζόμενούς της όσο τα καφέ της είναι κλειστά. Ο διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, Kevin Johnson, καταδίκασε την Παρασκευή την εισβολή της Ρωσίας.

Η Yum ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις λειτουργίες για τις τοποθεσίες KFC που ανήκουν στην εταιρεία της στη Ρωσία και ολοκληρώνει μια συμφωνία με τον Ρώσο κύριο δικαιοδόχο της για παύση όλων των εργασιών της Pizza Hut.

Η Papa John's ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανέστειλε όλες τις εταιρικές δραστηριότητες στη Ρωσία.