Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
29.03.2022, 12:00

Πώς κινήθηκε η ζήτηση για τυρί μέσα στην πανδημία

Πώς κινήθηκε η ζήτηση για τυρί μέσα στην πανδημία

Καθώς τα εστιατόρια πλησιάζουν προς την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα, ο όγκος του τυριού συνεχίζει να είναι ισχυρός παράγοντας στη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων. Μόνο το 2020, η συνολική κατανάλωση τυριού στη Μ. Βρετανία ξεπέρασε τα 4,66 δισεκατομμύρια λίρες.

Τόσο τα εστιατόρια πλήρους εξυπηρέτησης όσο και τα εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης αποτελούσαν το 80% του συνολικού όγκου. Η μοτσαρέλα πρωτοστάτησε, αντιπροσωπεύοντας πάνω από 25%.

Το Wisconsin είναι ο κορυφαίος παραγωγός του Cheddar της χώρας και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός Mozzarella. Αυτές οι δύο ποικιλίες αντιπροσωπεύουν το 42% του συνόλου των τυριών που χρησιμοποιούνται στα εστιατόρια.

Τι γίνεται στις ΗΠΑ

Πάνω από το 95% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αγοράζουν τυρί, σύμφωνα με την IRI, ενώ όπως - παρά τις υψηλές τιμές - ορισμένοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να ανοίξουν εστιατόρια βασισμένα στο τυρί. Όπως φαίνεται, οι καταναλωτές προτιμούν τα κομμάτια - και όχι φέτες - με το μερίδιο να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεων. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να ποσοτικοποιηθεί ο τρόπος, με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτά τα κομμάτια στις κουζίνες των καταναλωτών, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι συστατικά σε συνταγές.

Με την πανδημία να τροφοδοτεί την επιθυμία των καταναλωτών να πειραματιστούν στην κουζίνα, οι έμποροι τυριών προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν τα τυριά με τα συστατικά τους μέσω συνδυασμού, μιγμάτων για συγκεκριμένες εφαρμογές και ακόμη και εικονικών μαθημάτων μαγειρικής.

"Μετά την επιταχυνόμενη ανάπτυξη της κατηγορίας το 2020 (του τυριού λιανικής), που προκλήθηκε από συνθήκες πανδημίας, οι πωλήσεις της κατηγορίας το 2021 μετριάστηκαν, αλλά ακόμα είναι θετικές", δήλωσε ο Billy Roberts, ανώτερος αναλυτής τροφίμων και ποτών στην Mintel.

Διδάσκοντας τους καταναλωτές

Η Friesland Campina,αποφάσισε να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές σχετικά με το πώς να μαγειρεύουν με ειδικά τυριά. Η εταιρεία συνεργάστηκε με τα Εικονικά Μαθήματα Μαγειρικής της Jen and Jamey για να διδάξει στους ανθρώπους ότι η δημιουργία εξαιρετικής κουζίνας με επίκεντρο το τυρί μπορεί να είναι διασκεδαστική και εύκολη.

Τον Νοέμβριο του 2021, η εταιρεία φιλοξένησε ένα διαδραστικό εικονικό μάθημα τυρόπιτας, όπου οι οικοδεσπότες Jen και ο σεφ Jamey, ήταν σε δράση.

Gayo Azul Cotija

Μια άλλη εκδήλωση τον Φεβρουάριο ξεκίνησε την εισαγωγή του τυριού Gayo Azul Cotija. Το Gayo Azul, μια μάρκα ισπανόφωνων τυριών με ολλανδική επιρροή, έχει μια έντονη, ελαφρώς αλμυρή γεύση με μια σφιχτή, εύθρυπτη υφή. Η Jen και ο Jamey έδειξαν στους συμμετέχοντες πώς να χρησιμοποιούν το παλαιωμένο τυρί από αγελαδινό γάλα σε καλαμπόκι, γκουακαμόλε και enchiladas κοτόπουλου.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Midwest Meijer Inc., ανέπτυξε μια σειρά από τεμαχισμένα τυριά ιδιωτικής ετικέτας σε ποικιλίες όπως το Mac & Cheese και πειραματίστηκε με πολλά τυριά.

Η Dutch Farms Inc., διαθέτει επίσης ένα μείγμα Mac & Cheese, που συνδυάζει αμερικανικά τυριά τσένταρ και ελβετικά τυριά. 

Η Sargento Foods με έδρα το Plymouth, Wis. έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση για να κάνει τα τυριά της να λιώνουν και να είναι πιο κρεμώδη. Οι τυροκόμοι προσθέτουν επιπλέον κρέμα στο γάλα πριν πήξουν.

Οι υψηλές τιμές και το άνοιγμα-έκπληξη

Μπορεί μέσα στην πανδημία οι τιμές για τα τυριά να πήραν την ανηφόρα - ειδικά το 2020 και το 2021 - ωστόσο ξεκίνησαν και νέα εγχειρήματα με βάση το τυρί.

Το Total Meltdown γεννήθηκε από την πανδημία με επίκεντρο το τυρί στις ΗΠΑ.

Οι τρεις επιχειρηματίες του Total Meltdown έδωσαν comfort food με επίκεντρο το τυρίκαι βρήκαν ανταπόκριση. Τα είδη τυριών που χρησιμοποιούν περιλαμβάνουν γκούντα, γραβιέρα και κατσικίσιο τυρί.