Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
03.05.2022, 09:00

Τι κόστισε το κλείσιμο της McDonald's στη Ρωσία

Τι κόστισε το κλείσιμο της McDonald's στη Ρωσία

Δύο μήνες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, η McDonald's - το σύμβολο του δυτικού καπιταλισμού - άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Σοβιετική Ένωση. Ήταν μια μεγάλη στιγμή και το εστιατόριο προσέλκυσε μεγάλο πλήθος κόσμου.

Περισσότερα από 30 χρόνια αργότερα, εν μέσω της πίεσης των Αμερικανών καταναλωτών να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η McDonald's ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κλείσει προσωρινά και τα 850 καταστήματά της στη Ρωσία.

Η Starbucks, η PepsiCo και η Coca-Cola ανακοίνωσαν ομοίως τα σχέδιά τους να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη Ρωσία, ενώ η Yum Brands, η οποία διαθέτει με franchising περίπου 1.000 εστιατόρια KFC και 50 τοποθεσίες Pizza Hut στη Ρωσία, ανέστειλε όλες τις επενδύσεις και την ανάπτυξη εστιατορίων στη χώρα.

Περισσότερες από 750 εταιρείες έχουν από τότε περιορίσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Η McDonald's έκλεισε επίσης προσωρινά τις 108 τοποθεσίες της στην Ουκρανία για λόγους ασφαλείας. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το 2% των παγκόσμιων πωλήσεων της McDonald's και λιγότερο από το 3% των λειτουργικών εσόδων της.

Σήμερα η εταιρεία δέχεται πλήγμα στα αποτελέσματά της. Η εταιρεία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ότι το κλείσιμο των καταστημάτων κόστισε στη McDonald's 27 εκατομμύρια δολάρια σε μισθώματα, έξοδα προμηθευτών και μισθούς εργαζομένων και άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα που δεν έχουν πωληθεί.

Εν τω μεταξύ, η αλυσίδα fast-food δεσμεύτηκε να συνεχίσει να πληρώνει τους υπαλλήλους της και στις δύο χώρες...