Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
24.05.2022, 09:00

Starbucks: Οριστικό τέλος από τη ρωσική αγορά

Starbucks: Οριστικό τέλος από τη ρωσική αγορά

Συνεχίζεται η έξοδος εμβληματικών δυτικών brand names από τη ρωσική αγορά. Στην αυξανόμενη λίστα προστέθηκε και η αλυσίδα Starbucks που ανακοίνωσε πως αποχωρεί επίσης από την χώρα μετά από 15 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Η αμερικανική αλυσίδα μετρά 130 καταστήματα στη Ρωσία, τα οποία είτε ανήκουν είτε λειτουργούν από την συνεργαζόμενη εταιρεία Alshaya Group. Στα καταστήματα αυτά απασχολούνται περίπου 2.000 εργαζόμενοι.

Θυμίζουμε πως η Starbucks είχε αποφασίσει, τον περασμένο Μάρτιο, να παγώσει προσωρινά την δραστηριοποίηση της στη ρωσική αγορά και να αναστείλει την λειτουργία των υποκαταστημάτων της και την αποστολή προϊόντων της, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην έναρξη του πολέμου. 

Η εταιρεία, που άνοιξε το πρώτο υποκατάστημα των γνωστών καφέ στη Ρωσία το 2007, δεν διευκρίνισε τα επόμενα σχέδια της για την αναζήτηση αγοραστή. Επίσης απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για την οικονομική ζημιά που θα υποστεί. Περιορίστηκε μόνο να διευκρινίσει πως θα συνεχίσει να καλύπτει οικονομικά τους εργαζόμενους της στη Ρωσία για έξι μήνες.

Η ρωσική αγορά αναλογεί μόλις στο 1% των ετήσιων εσόδων της αλυσίδας.

McDonald’s: Αποχωρούν από τη Ρωσία

Όμως η Starucks δεν είναι η μόνη εταιρεία που σταματά τις εμπορικές της δραστηριότητες στην Ρωσία. Στον Αλεξάντερ Γκοβόρ περνάνε οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της McDonald’s στη Ρωσία.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το τίμημα της εξαγοράς. Πάντως, σύμφωμα με ανακοίνωση της εταιρείας, όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους αν το επιθυμούν, με τις ίδιες ακριβώς συμβάσεις για την επόμενη διετία.

Ο Αλεξάντερ Γκοβόρ ανέλαβε τη λειτουργία 25 εστιατορίων της McDonald’s στη Σιβηρία το 2015 και πλέον θα αναλάβει το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Βέβαια τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με άλλη επωνυμία.