Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
14.03.2022, 12:00

Impossible Foods: Ξεκίνησε μηνύσεις για την πατέντα με το φυτικό μπιφτέκι

Impossible Foods: Ξεκίνησε μηνύσεις για την πατέντα με το φυτικό μπιφτέκι

Η Impossible Foods μήνυσε την Motif FoodWorks, ισχυριζόμενη ότι παραβίασε τουλάχιστον μία από τις πατέντες της Impossible μέσω της επίδειξης του φυτικού συστατικού Hemami της Motif. Η μήνυση, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ, ζητά από τον δικαστή να απαγορεύσει στην Motif να παρασκευάζει και να πουλά το συστατικό Hemami.

Το εν λόγω δίπλωμα ευρεσιτεχνίας περιγράφει τον τρόπο παρασκευής ενός burger βοείου κρέατος φυτικής προέλευσης. Στην αγωγή, η Impossible Foods λέει ότι η Motif είχε ευκαιρίες να λάβει μη δημόσιες πληροφορίες σχετικά με την αποκλειστική μαγιά και να επεξεργαστεί τις χρήσεις της Impossible για να παρασκευάσει την πρωτεΐνη της.

Από τις πρώτες μέρες του Impossible Burger, το φυτικό συστατικό της εταιρείας - η λεγεμοσφαιρίνη σόγιας - το ξεχώρισε από όλους τους άλλους ανταγωνιστές. Η Impossible Foods δίνει στα προϊόντα της μια ξεχωριστή γεύση κρέατος, είπε η εταιρεία. Επίσης κάνει τα μπιφτέκια φυτικής προέλευσης να "αιμορραγούν" και να φαίνονται ροζ στη μέση όταν μαγειρεύονται.

Μέχρι πέρυσι, κανένας άλλος κατασκευαστής που παράγει φυτικά προϊόντα κρέατος ή συστατικά δεν μπόρεσε να παρασκευάσει ένα μπιφτέκι φυτικής προέλευσης που να δίνει την αίσθηση ότι περιέχει αίμα. Το Motif's Hemami, το οποίο αναγνωρίστηκε γενικά ως ασφαλές από τον FDA πέρυσι, έγινε διαθέσιμο ως αυτόνομο συστατικό για κατασκευαστές που παράγουν κρέας φυτικής προέλευσης τον Δεκέμβριο.

Ως εταιρεία συστατικών, η Motif επικεντρώνεται μόνο στην παρασκευή Hemami και άλλων συστατικών για τη βελτίωση των φυτικών τροφίμων. Δεν κατασκευάζει μπιφτέκια φυτικής προέλευσης, αν και έφτιαχνε μερικά για λόγους επίδειξης σε εμπορικές εκθέσεις και συνεργάστηκε με την αλυσίδα εστιατορίων Coolgreens για δοκιμές στους καταναλωτές. Η μήνυση αναφέρει ότι ακριβώς εδώ βρίσκεται παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας: Πωλώντας το συστατικό Hemami, η Motif "παρακίνησε ενεργά τους επιχειρηματικούς εταίρους της να φτιάξουν, να χρησιμοποιήσουν, να πουλήσουν και/ή να προσφέρουν προς πώληση το Infringing Burger".

Είναι αναμφισβήτητο ότι η Impossible Foods αποτέλεσε έμπνευση για τη Motif FoodWorks. Όταν η Motif ξεκίνησε επίσημα, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Jason Kelly, είπε στο CNBC ότι η επιτυχία της Impossible Foods οδήγησε το ενδιαφέρον του να δημιουργήσει ένα τμήμα συστατικών... 

Eκπρόσωπος της Motif αντέκρουσε τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην αγωγή

"Αυτή η καταγγελία δεν υποστηρίζεται από γεγονότα ή νόμους και δεν είναι παρά μια αβάσιμη προσπάθεια της Impossible Foods να καταπνίξει τον ανταγωνισμό, να περιορίσει τις επιλογές των καταναλωτών και να εμποδίσει τη Motif, μια νέα και καινοτόμο εταιρεία με σημαντική επιχειρηματική δυναμική", αναφέρει η σχετική δήλωση. "Σκοπεύουμε να αμφισβητήσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς σθεναρά και θα απαντήσουμε μέσω των κατάλληλων νομικών διαύλων. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη στρατηγική μας για την προώθηση της αγοράς και να εργαζόμαστε προς την αποστολή μας να φέρουμε στον κόσμο καλύτερα γευστικά, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα."