Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
23.03.2022, 18:05

Μεγάλο το κόστος των νέων υλικών συσκευασίας στην εστίαση

Μεγάλο το κόστος των νέων υλικών συσκευασίας στην εστίαση

Το αυξημένο κόστος για νέα υλικά και η έλλειψη ενημέρωσης είναι τα δύο καίρια ζητήματα που εντοπίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων σε ότι αφορά την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης, ανέφερε στην Ημερίδα ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Γρηγόρης Κουράσης.
Ο κ. Κουράσης υπογράμμισε ότι αν και υπάρχουν δυσκολίες ως προς την μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, εκτιμά ότι ο κλάδος θα προσαρμοστεί αργά ή γρήγορα σε αυτό που είναι αναγκαίο, λόγω του κυρωτικού πλαισίου που ισχύει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στη διανομή φαγητού, εκεί όπου πρέπει να χρησιμοποιούνται συσκευασίες που να δίνουν και προστιθέμενη αξία στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που τις χρησιμοποιεί. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι επιχειρηματίες", τόνισε.Συμπληρώνει δε ότι το κόστος αλλαγής των συσκευασιών είναι μεγάλο για μια επιχείρηση του κλάδου, η οποία και το επιβαρύνεται.
Τόνισε δε ότι η ΠΟΕΣΕ πρέπει να έχει διεκδικητικό και εκπαιδευτικό ρόλο απέναντι στις εξελίξεις, καθώς η νέα πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τα πλαστικά ήρθε για να μείνει.
Σε αυτό το πλαίσιο, κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει το κυρωτικό πλαίσιο που ισχύει.
"Το κυρωτικό σύστημα που υπάρχει στην εστίαση θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη προσαρμογή στις υπάρχουσες εξελίξεις και απαιτήσεις που προβλέπονται και από τη νομοθεσία. Ο κλάδος είναι θέμα χρόνου να προσαρμοστεί αλλά μην ξεχνάμε ότι στις μεγάλες αλυσίδες supermarket που το έκαναν γρήγορα, υπάρχει ένα πολυεπίπεδο σύστημα διοίκησης αυτών των επιχειρήσεων. Στην εστίαση από τις 80 χιλ επιχειρήσεις οι περισσότερες είναι μικρής δυναμικότητας".Σε ό,τι αφορά την χρήση πλαστικών για τον καφέ, ο κ. Κουράσης εξήγησε ότι προσαρμόζονται οι αλυσίδες στην νέα πραγματικότητα.
"Δεν μπορούν να κάνουν και κάτι άλλο γιατί θα τις πετάξει έξω η αγορά".
Πρόσθεσε δε ότι για να ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση στον κλάδο είναι σημαντικό να δοθούν φορολογικά κίνητρα ή οι επιχειρήσεις να έχουν έσοδα από τα απορρίμματα.

Στέλλα Αυγουστάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.