Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
20.05.2022, 09:00

Εστίαση: Διπλή παράταση για επιστρεπτέα και μειωμένο ΦΠΑ

Εστίαση: Διπλή παράταση για επιστρεπτέα και μειωμένο ΦΠΑ

Διπλή παράταση έως το τέλος Ιουλίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών είτε για την εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση 15%, είτε για την πληρωμή της πρώτης δόσης από τις 96 συνολικά για την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με βάση την οποία οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν ενισχύσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορούννα αποφασίσουν τι θα πράξουν. 

Η αύξηση του αριθμού των δόσεων από 60 σε 96, δηλαδή σε 8 χρόνια από 5 που ήταν αρχικά, ενισχύει ταμειακά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο μεταξύ, με κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές και γυμναστήρια έως το τέλος του έτους.

Με βάση τα όσα ισχύουν, μειωμένο ΦΠΑ έχουμε σε:

  • μεταφορές στο 13% από 24% και καλύπτει: εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και επιβατικών πλοίων και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων
  • τουρισμό, όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%
  • εστίαση στο 13% από 24% στον καφέ, στα ροφήματα και στα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης
  • παροχή υπηρεσιών στα γυμναστήρια στο 13%. Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% το γυμναστήριο ή σχολή εκμάθησης αθλημάτων πρέπει να λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 219/2006 (Α' 221) με τίτλο «Περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων». Στην περίπτωση που από τις παραπάνω επιχειρήσεις παρέχονται και άλλες υπηρεσίες πέραν των σχετιζόμενων με τη σωματική άσκηση, όπως υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής, διαιτολογίας, οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.