Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
31.05.2022, 12:00

Σουβλάκι: Πώς επηρεάζουν την κατανάλωση οι αυξήσεις

Σουβλάκι: Πώς επηρεάζουν την κατανάλωση οι αυξήσεις

Οι ανατιμήσεις στο σουβλάκι και το γενικότερο κλίμα ακρίβειας φέρνουν αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

"Οτιδήποτε μπαίνει στο μαγαζί μας, από πρώτες ύλες μέχρι υλικά συσκευασίας και φυσικά ή ενέργεια έχει αυξηθεί", ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ψητοπωλών Αττικής Νίκος Αγγελουσούλης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όσοι επαγγελματίες του κλάδου δεν κατάφεραν να απορροφήσουν το μπαράζ των ανατιμήσεων, μετακύλισαν μέρος τους αυξημένου κόστους στις τιμές των προϊόντων τους. Φυσικά όχι μόνο στο σουβλάκι αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα των καταλόγων τους.

Πλέον, το σουβλάκι, στα περισσότερα ψητοπωλεία της Αττικής κυμαίνεται κοντά στα 3,20 – 3,30 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη φτάνει τα 3,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ πάνω από τα 3,50 ευρώ πωλείται σε κάποια νησιά.

Αντίστοιχα με το «τυλιχτό» έχει αυξηθεί και το σκέτο σουβλάκι (καλαμάκι κοτόπουλο και χοιρινό) κατά περίπου 0,40 λεπτά φτάνοντας στα 2,10- 2,20 ευρώ.

Μειώθηκαν οι παραγγελίες

Οι ανατιμήσεις έχουν ήδη εμφανείς επιπτώσεις και στην κατανάλωση καθώς οι παραγγελίες γίνονται μικρότερες αλλά και πιο αραιές όσο περνάει ο καιρός, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Στην Αττική φαίνεται να υπάρχει μια πτώση στην κατανάλωση, ενώ εγαλύτερη μείωση στις παραγγελίες διαπιστώνουν οι επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης φτάνει το 30% σε σύγκριση με πέρσι.