Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
30.05.2022, 09:00

Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της μάσκας στην εστίαση

Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της μάσκας στην εστίαση

Ένα μεγάλο διάλειμμα 3,5 μηνών από την πανδημία κάνει η χώρα μας,σε λίγες μέρες, καθώς από την 1η Ιουνίου, τελειώνουν τα περιοριστικά μέτρα με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Με αφορμή την καλή επιδημιολογική πορεία και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους – ούτε για τους εργαζομένους σε αυτούς-, εκτός από τις αστικές συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία, τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και συναφείς με αυτές δομές.

Η υποχρεωτική μάσκα σταματά, επίσης, στα αεροπλάνα, καθώς και τις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχουν αριθμημένες θέσεις, σε αντίθεση με τις αστικές συγκοινωνίες που παρατηρούνται έντονος συγχρωτισμός και όρθιοι επιβάτες. Η εισήγηση των ειδικών για αεροπλάνα, υπεραστικά τρένα και ΚΤΕΛ έρχεται στον απόηχο της σύστασης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC), η οποία ορίζει την άρση της χρήσης μάσκας σε αεροπλάνα και αεροδρόμια.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στην εστίαση και αλλού σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Ωστόσο, παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.

Μετά τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, η χώρα μας επιστρέφει ουσιαστικά σε προ πανδημικό στάδιο, αφού από την 1η Ιουνίου δεν θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Ειδικοί και κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι η αναστολή των μέτρων είναι για το διάστημα του καλοκαιριού, αφού μετά το φθινόπωρο και έπειτα θεωρείται πολύ πιθανό να ανασυρθούν. Οι επιστήμονες έχουν ως δεδομένο ότι το φθινόπωρο νέα επιδημική έξαρση θα απασχολήσει τη χώρα μας, όπως άλλωστε δείχνουν τα δεδομένα στη Νότια Αφρική που περνά στη χειμερινή περίοδο και καταγράφει αύξηση κρουσμάτων.