Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
14.08.2022, 09:00

Grandma’s: Μεσογειακή κουζίνα με την υπογραφή του chef Σωτήρη Ευαγγέλου

Grandma’s: Μεσογειακή κουζίνα με την υπογραφή του chef Σωτήρη Ευαγγέλου

Την Ίο οι ντόπιοι την αποκαλούν Νιο. Το νησί λέγεται ότι υπήρξε η γενέτειρα της μητέρας του Ομήρου, αλλά και ο τόπος ταφής του μεγάλου επικού ποιητή, ενώ το όνομά του στα αρχαία ελληνικά σημαίνει άνθος. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς πρόκειται για την ομορφότερη από τις Κυκλάδες.

Γεμάτη όρμους και απέραντες αμμουδιές, διαθέτει μια κουκλίστικη Χώρα με κατάλευκα σπιτάκια, γραφικά στεγασμένα δρομάκια («στιγάδια») και εκκλησίες με τοξωτά καμπαναριά και γαλάζιους τρούλους. Πέρα από την ομορφιά της η Ίος μπορεί να προσφέρει και γευστικές εμπειρίες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και αυτή που θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο Grandma’s μέσα στο ξενοδοχείο Liostasi.

drz liostasi 20220458

Με πανοραμική θέα το λιμάνι της Ίου και στο βάθος να αχνοφαίνεται η Σίκινος, το εστιατόριο, που βρίσκεται στο επίπεδο της υποδοχής, δίπλα ακριβώς από την κεντρική πισίνα, «παίζει» με την τοπική κουζίνα των Κυκλάδων με μεσογειακές επιρροές. Την επιμέλεια του μενού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έχει ο βραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, γνωστός για την αγάπη που τρέφει για την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου μας. Στο τιμόνι της θα βρούμε τον Executive Chef του ξενοδοχείου, Χρήστο Κανουλά που ξεδιπλώνει τη μαγειρική του ικανότητα με μαεστρία.

Η φετινή κάρτα του εστιατορίου περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά menu degustation, εκ των οποίων το ένα απευθύνεται σε εκείνους που ακολουθούν τη vegan διατροφή. Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή à la carte. Μια ακόμα φετινή καινοτομία είναι ότι έχει δοθεί βάρος στα χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά που φτιάχνονται καθημερινά. Ειδική μνεία σε αυτή την κατηγορία αξίζει στα ραβιόλι, γεμιστά με σπανάκι και πολλά μυρωδικά, που συνοδεύονται από σάλτσα φέτας – μια διαφορετική σπανακόπιτα – όπως επίσης και το γιουβέτσι που φτιάχνεται από τρία διαφορετικά ζυμαρικά και στην κορυφή του έχει ένα ταρτάρ γαρίδας.

drz liostasi 20220474

Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τη σούπα λαχανικών που σερβίρεται πότε ζεστή και πότε κρύα, το «λιόκαφτο» χταπόδι με τον αφρό ταραμά και την κάπαρη, καθώς και το ψάρι φρικασέ, με ό,τι φρέσκο ψάρι υπάρχει, που «παντρεύεται» με αυγολέμονο και πολλά αρωματικά βότανα. Η διαφορετική εκδοχή του παστίτσιο και του μουσακά δείχνουν την ικανότητα που έχουν οι σεφ να παντρεύουν την παράδοση με τις μοντέρνες τεχνικές και τα τοπικά προϊόντα.

drz liostasi 20220565

O chef Σωτήρης Ευαγγέλου

Όσο για το τέλος η λαχταριστή πάβλοβα είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, ενώ η γεμάτη γεύση της tarte tatin με την κρέμα από σιμιγδάλι, τα ωραία καραμελωμένα μήλα και το παγωτό βανίλια κερδίζουν τις εντυπώσεις. Για όσους όμως προτιμούν την σοκολάτα, το προφιτερόλ με τα τραγανά σουδάκια και την γλυκιά κρέμα gianduja, σίγουρα θα τους εντυπωσιάσει.

Στο ξενοδοχείο Liostasi, όλα είναι μελετημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Κρατούν τις αναλογίες χωρίς να υπερβάλουν και δίνουν χώρο στην ευγένεια των ανθρώπων του να μιλήσει από μόνη της και να κάνει την διαμονή μας αξέχαστη- σε αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό, φυσικά, το εστιατόριο Grandma’s.

Γιώτα Παναγιώτου
So Posh