Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
14.11.2022, 13:02

Στηρίζω HoReCa - Προτείνει λύσεις που οδηγούν σε μείωση 30% του ΕΦΚ

Στηρίζω HoReCa - Προτείνει λύσεις που οδηγούν σε μείωση 30% του ΕΦΚ

O σημερινός συντελεστής ΕΦΚ στη χώρα κρατά τις τιμές καταναλωτή σε ύψος αναντίστοιχο του επιπέδου ζωής, ενώ, παράλληλα, συμπιέζει σημαντικά προς τα κάτω το περιθώριο κέρδους για τα σημεία επιτόπιας κατανάλωσης, αφήνοντας χώρο στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο – τα οποία ενισχύονται και εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων που βιώνουν οι επιχειρήσεις από το 2010 έως σήμερα. Αυτά τονίστηκαν στην συζήτηση με τίτλο "ΕΦΚ Αλκοολούχων Ποτών: Ένα βαρίδι για την επιχείρηση του bar στην Ελλάδα!", η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συμμαχίας "Στηρίζω HoReCa" για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του τομέα Φιλοξενίας και Εστίασης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Athens Bar Show. Βασικοί ομιλητές ήταν ο επικεφαλής της διοργάνωσης του Athens Bar Show και ιδρυτής του Bar Academy σε Ελλάδα και Κύπρο, Μπάμπης Καϊδαλίδης και ο οικονομολόγος του ΙΟΒΕ, Γρηγόρης Παύλου.

Δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού

Λειτουργώντας ως κορυφαίο κίνητρο για όσους συμμετέχουν στην αλυσίδα λαθρεμπορίου, η υπερφορολόγηση δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που πλήττουν τις νόμιμες επιχειρήσεις. Επίσης, ο υψηλός ΕΦΚ λειτουργεί, όπως έγινε εμφανές και από το παραπάνω παράδειγμα, ως ανταγωνιστικό μειονέκτημα για το τουριστικό προϊόν της χώρας, αφού οι ομοειδείς επιχειρήσεις άλλων μεσογειακών προορισμών έχουν ένα πολύ ελαφρύτερο "φορτίο" ΕΦΚ να σηκώσουν σε σχέση με τις ελληνικές.

Τριπλάσιος ο ΕΦΚ στην Ελλάδα -  Αντίκτυπο στην βιωσιμότητα

Υπογραμμίσθηκε δε ότι στην Ελλάδα, ο ΕΦΚ Αλκοολούχων Ποτών είναι ο υψηλότερος σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στην ΕΕ των 27, ενώ είναι σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με αγορές άμεσα ανταγωνιστικές ως προς το τουριστικό προϊόν.
Κατά τη συζήτηση, εξετάστηκε το παράδειγμα μίας απλής φιάλης βότκα στη χώρα μας, με ενδεικτική τιμή λιανικής περίπου στα €16. Σε αυτήν την τιμή, όπως και σε κάθε φιάλη αποστάγματος 700ml με 40% περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη, αναφέρθηκε ότι εμπεριέχεται ΕΦΚ ύψους €7,14. "Εν ολίγοις, ο ΕΦΚ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 35% της τιμής", εξήγησαν.
Εάν συμπεριλάβει κανείς και τον ΦΠΑ, περισσότερο από 55% της τιμής λιανικής στο ράφι αντιστοιχεί σε έμμεσους φόρους. Όπως αναφέρθηκε, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις αποσταγμάτων όπου οι φόροι ξεπερνούν ακόμη και το 70%. Την ίδια στιγμή, για την ίδια φιάλη βότκα, μια ενδεικτική τιμή λιανικής στην Ισπανία ανέρχεται στα €13, εκ των οποίων μόλις τα €2,70 αντιστοιχούν σε ΕΦΚ – το 21% δηλαδή, της λιανικής τιμής, έναντι του 35% που ισχύει στη χώρα μας. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ιταλία, με €2,90 από τα €13 της τελικής λιανικής τιμής του ίδιου προϊόντος να αντιστοιχούν στον ΕΦΚ – περίπου 22%. 
Για τις επιχειρήσεις bar στην Ελλάδα, όλα τα παραπάνω έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική τους βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την αναπτυξιακή τους προοπτική. 

Οι προτάσεις

Με βάση τα παραπάνω, η Συμμαχία "Στηρίζω HoReCa", μια σύμπραξη 7 φορέων εκπροσώπησης επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τομέα της Εστίασης και της Φιλοξενίας προτείνει, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συνόλου προτάσεων, τη μείωση του ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών, από τα €2.550 ανά 100lt αιθυλικής αλκοόλης που είναι σήμερα στη χώρα μας, στον μέσο όρο της Ε.Ε., δηλαδή σε €1.800 ανά 100lt αιθυλικής αλκοόλης.
Αυτό σημαίνει μείωση περίπου 30% του ΕΦΚ που θα οδηγήσει σε περίπου €2 μείωση κόστους για κάθε φιάλη. Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για μία σημαντική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις bar, η οποία θα έχει άμεσο, θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή τους προοπτική. Πρόκειται για μία ρεαλιστική πρόταση, η οποία λαμβάνει υπόψιν την συγκυρία και τις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία. Την πρόταση, άλλωστε, έχει εξετάσει αναλυτικά και το ΙΟΒΕ σε σχετική μελέτη του1, εκτιμώντας πως, ακόμη και στο πλέον συντηρητικό σενάριο, οι απώλειες ΕΦΚ θα αντισταθμίζονται από αύξηση εσόδων σε άλλες κατηγορίες φόρων, την αύξηση της απασχόλησης και τις αναπτυξιακές προοπτικές που θα απελευθερώσει.