Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
05.12.2022, 14:07

ΣΕΕΜΕ: Αγκάθι το ενεργειακό στην εστίαση

ΣΕΕΜΕ: Αγκάθι το ενεργειακό στην εστίαση

Το αυξημένο κόστος ενέργειας συνεχίζει να πιέζει τις κερδοφορίες των καταστημάτων εστίασης, παρά την σημαντικά αυξημένη τουριστική ροή της προηγούμενης σεζόν αναφέρει στο horecaopen.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων  Εξοπλισμού Μαζικής Εστίασης (ΣΕΕΜΕ) Παναγιώτης Μωραΐτης.

Αν και παρόμοια ανοδική πορεία αναμένεται να δούμε, σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη και την επόμενη χρονιά, καθώς ήδη υπάρχουν κρατήσεις στα ξενοδοχεία και οι μέχρι τώρα συνθήκες είναι ευνοϊκές για μια ακόμα καλή σεζόν, ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις μια εκ των οποίων είναι η συρρίκνωσή του. "Έγινε μια μεγάλη έκρηξη την δεκαετία 2000-2010, ωστόσο οι διακυμάνσεις της πανδημίας και το γεγονός ότι αρκετά δεν διαφοροποιούνται μεταξύ τους οδηγεί μεγάλο μέρος αυτών στο κλείσιμο", εξηγεί και τονίζει ότι το επάγγελμα δεν είναι εύκολο και πρέπει οι επιχειρηματίες να γίνουν σωστοί επαγγελματίες και να γνωρίζουν πως λειτουργεί μια επιχείρηση εστίασης, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Τονίζει δε ότι ο ΣΕΕΜΕ είναι κοντά τους, θέλοντας να τους διευκολύνει. "Ειδικά αυτήν την περίοδο οφείλεις να γνωρίζεις μέχρι και το πως να διαμορφώσεις τα κοστολόγιά σου. Εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε στον εξοπλισμό  και να τους καθοδηγήσουμε για το είδος και την δυναμική του μηχανήματος στο οποίο αξίζει να επενδύουν. Να είναι δηλαδή το πιο καλό, όχι απαραίτητα το πιο οικονομικό αλλά να είναι αντίστοιχο με την δυναμική τους".

Ο κ. Μωραΐτης στάθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο κλάδος αναφορικά με τις παραδόσεις παραγγελιών αλλά και πρώτων υλών. Πλέον όπως αναφέρει αυτό έχει ομαλοποιηθεί, προγραμματίζονται οι παραδόσεις αλλά και οι παραλαβές.

Η έκρηξη στις τιμές των πρώτων υλών ήταν πάνω από 30%, με το ανοξείδωτο, το βασικό συστατικό του κλάδου να σημειώνει μεγάλη άνοδο, όπως επίσης και οι θαλάσσιες μεταφορές.

Στέλλα Αυγουστάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.