Οι περισσότερες αλυσίδες εστίασης και τα μικρότερα εστιατόρια στις ΗΠΑ έχουν έρθει αντιμέτωπα με μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Η κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, έχει ρίξει τον τζίρο τους από 40-60%, ενώ η ρευστότητά τους αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έτσι, λοιπόν, το αμερικανικό Δημόσιο, με στόχο να κρατήσει στη ζωή όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης, έχει υιοθετήσει μια σειρά δράσεων, που στόχο έχουν την ενίσχυση της ρευστότητας μεγάλων αλυσίδων εστίασης και μικρών επιχειρήσεων.
ΚΟΡΟΝΟΔΑΝΕΙΑ
Η πρώτη δράση έχει να κάνει με τα γνωστά μας κορονοδάνεια. Με μια διαφορά όμως: Δεν αποκλείεται κανείς από το να τα λάβει, ενώ η γραφειοκρατία είναι μειωμένη. Συνήθως, οι επιχειρήσεις, που αιτούνται δάνεια, δανείζονται από 1 έως 2 μήνες από τις τράπεζες, με μηδενικά επιτόκια και αρχίζουν να αποπληρώνουν τις δόσεις, όταν ανέβει ο τζίρος τους.
PAYCHECK PROTECTION PROGRAM
H δεύτερη δράση είναι το Paycheck Protection Program. Το αμερικανικό Δημόσιο υιοθέτησε αυτή τη λύση κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορονοϊού. Έτσι, λοιπόν, χιλιάδες εστιατόρια, που έκλεισαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, λαμβάνουν (οι ιδιοκτήτες τους) κάθε μήνα μια επιταγή από το αμερικανικό Δημόσιο. Τα χρήματα έρχονται στην πόρτα των εστιατορίων, στον Ταχυδρομικό Κώδικα, που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι.
HEALS ACT
Η τρίτη δράση έχει να κάνει με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την πληρωμή έως $20 χιλ. σε μικρές επιχειρήσεις εστίασης, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του προσωπικού τους. Τα εστιατόρια γενικότερα, έχουν μικρό περιθώριο κέρδους, έως 7%. Επομένως, με τον τζίρο τους σε έντονα πτωτική τάση, μέσω αυτού του προγράμματος μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του προσωπικού τους.