Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
14.10.2021, 09:00

Πώς έφτασαν σε burn out οι εργαζόμενοι

Πώς έφτασαν σε burn out οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στον τομέα του horeca είναι σε κατάσταση burn out και το BBC είναι ξεκάθαρο: Οι πολύωρες μέρες εργασίας και οι χαμηλές αμοιβές πλήττουν ήδη τους εργαζόμενους. Αλλά από την πανδημία υπάρχουν και νέοι λόγοι. Οι θυμωμένοι πελάτες και οι ελλείψεις προσωπικού έχουν κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Η ιστορία της Karen Granitz  είναι χαρακτηριστική:

Όταν δύο τυφώνες κατηγορίας 5 έπληξαν το αμερικανικό Παρθένο Νησί του Αγίου Ιωάννη το 2017 διαδοχικά, ήταν το πιο καταστροφικό πράγμα που συνέβη στην ιδιοκτήτρια εστιατορίου Karen Granitz στα 50 χρόνια της στον κλάδο. Στη συνέχεια, όμως, η Karen Granitz πήρε τα πράγματα στα χέρια της, άνοιξε ξανά την επιχείρησή της και συνέχισε. "Μπορούσα να δω ένα φως στο τέλος του τούνελ", θυμάται.

Ο Covid-19 είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. "Δεν υπάρχει τέλος και δεν έχουμε τον έλεγχο, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό", λέει η Granitz. Οι άνευ προηγουμένου συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία την ανάγκασαν τελικά να παρατήσειτην επιχείρηση.

"Έκλεισα το εστιατόριο τον περασμένο Φεβρουάριο Και αυτό δεν έγινε λόγω της επιθυμίας να απομονωθώ από τον Covid, ούτε επειδή δεν ήμασταν αρκετά απασχολημένοι, ούτε επειδή δεν μπορούσα να προμηθευτώ προϊόντα. Ούτε καν λόγω της κακής συμπεριφοράς ορισμένων πελατών. Το πρόβλημα ήταν ένα. Το προσωπικό ήταν τόσο καμένο που σταμάτησαν να εμφανίζονται στη δουλειά.

Οι αγενείς πελάτες προκαλούσαν ένταση, η χρήση μάσκας ήταν εξαντλητική και οι άνθρωποι μου φοβόντουσαν, είτε το παραδέχονταν είτε όχι", λέει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε την εξουθένωση ως "επαγγελματικό φαινόμενο" το 2019. Ενώ συχνά συζητείται σε σχέση με τους εργαζόμενους σε γραφεία, μελέτες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών επηρεάζονταιπερισσότερο. 

Αυτή τη στιγμή το burn out στον κλάδο μπορεί να είναι χειρότερο από ποτέ, λόγω ενός ασταθούς συνδυασμού πρόσθετων στρεσογόνων παραγόντων, που προκλήθηκαν από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των απείθαρχων πελατών και των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

Πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο δύσκολα θυμούνται τις πρώτες μέρες της πανδημίας, όταν επαινέθηκαν για την εργασία τους ως βασικοί εργαζόμενοι. Αυτές τις μέρες, είναι πιο πιθανό να συναντήσουν ειδήσεις για επιθέσεις σε εργαζόμενους σε εστιατόρια - συχνά ως αποτέλεσμα του νέου ρόλου τους ως επιβολείς των κανόνων υγείας για μάσκες και πιστοποιητικά εμβολιασμού...