Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
17.01.2022, 15:18

Αλκοόλ: Ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις στην παγκόσμια αγορά το 2022

Αλκοόλ: Ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις στην παγκόσμια αγορά το 2022

Τις κυρίαρχες τάσεις που διαμορφώνουν το τοπίο της παγκόσμιας αγοράς αλκοολούχων ποτών, καθώς οι συμπεριφορές των καταναλωτών συνεχίζουν να αλλάζουν, αναφέρει σε ανάλυσή της η IWSR.

ΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
Αν και τα οινοπνευματώδη ποτά διεθνούς status υπέστησαν πτώση το 2020, η IWSR αναμένει σημαντική ανάκαμψη του κλάδου, στα επίπεδα ανάπτυξης της περιόδου 2014-2019.
Η μελλοντική ανάπτυξη της κατηγορίας θα υποστηριχθεί από τα αυξανόμενα επίπεδα πλούτου και από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά. Καθώς νέοι καταναλωτές εισέρχονται στην αγορά, καταγράφεται διαφοροποίηση και εμφάνιση εξειδικευμένων κατηγοριών – όπως ποτά με βάση την αγαύη- τα οποία κατέγραψαν σημαντική ανάπτυξη το 2020.

SUBSTITUTERS VS BLENDERS

Τα προϊόντα χωρίς και με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ γίνονται πιο προσιτά για τους καταναλωτές. 
Την ίδια ώρα, γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η διάκριση στο πώς και πότε οι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα χωρίς αλκοόλ (no-) έναντι εκείνων με χαμηλή περιεκτικότητα (low-). Σε βασικές αγορές, η πλειονότητα των no/low καταναλωτών αναφέρονται ως “Substituters”: εκείνοι που χρησιμοποιούν no/low προϊόντα αντί για κανονικά σε ορισμένες περιπτώσεις.
Από την άλλη, υπάρχουν οι “Blenders”, οι οποίοι αλλάζουν μεταξύ no/low και κανονικών κατά την ίδια περίσταση.
iii chart ecommerce alcohol value by channel scaled
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ E-COMMERCE 
Η αξία του e-commerce αυξήθηκε σχεδόν κατά 43% το 2020 σε 16 βασικές αγορές, από +12% το 2019. Καθώς αναπτύσσονται οι online πωλήσεις αλκοολούχων ποτών, ο αριθμός των εμπόρων λιανικής αυξάνεται και η γκάμα των επιχειρηματικών μοντέλων που χρησιμοποιούν γίνεται ολοένα και πιο διαφοροποιημένη. 

PREMIUM ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Οι αλλαγές στη διαμονή, στις μετακινήσεις εργασίας και στις υβριδικές πολιτικές εργασίας, σημαίνουν ότι οι καταναλωτές περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Ως εκ τούτου, τα ευρήματα της IWSR υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση premium προϊόντων μπορεί ενδεχομένως, να μετατοπιστεί, σε κάποιο βαθμό, από το εμπόριο στο σπίτι.
Καθώς οι καταναλωτές θα επιστρέφουν στο εμπόριο, θα αντιλαμβάνονται καλύτερα τις υψηλότερες τιμές και θα αποθαρρύνονται ευκολότερα από προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας σε μπαρ και εστιατόρια.

iii chart key chances in consumer beverage trial wave 3
ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ RTD
 
Τα νέα λανσαρίσματα RTD που έρχονται στην αγορά, παρουσιάζουν υψηλότερη αντιπροσώπευση premium προϊόντων από ό,τι το 2020, υποδηλώνοντας μια τάση για “premiumization” -μιας σαφής απόκλιση από την τρέχουσα κατάσταση, όπου η συντριπτική πλειονότητα RTD βρίσκεται στις βασικές και χαμηλότερες κατηγορίες τιμών.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
Οι άνθρωποι αλλάζουν με αυξανόμενη συχνότητα μεταξύ επιλογών ποτών ή δοκιμάζουν εντελώς καινούρια ποτά. Η έρευνα της IWSR δείχνει ένα ευρύ ρεπερτόριο δοκιμών προϊόντων, με τους καταναλωτές να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να δοκιμάσουν craft μπύρα, hard seltzers, κρασί και ιαπωνικό ουίσκι.
Οι εταιρείες ποτών ανταποκρίνονται σε αυτή την τάση, προχωρώντας σε προηγουμένως ανεξερεύνητες κατηγορίες, προκειμένου να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.


ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Οι βιώσιμες λύσεις συσκευασίας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης στον κλάδο των ποτών για πολλά χρόνια. Ωστόσο οι ανησυχίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή έχουν πλέον, αυξηθεί. Οι καταναλωτές θέλουν ολοένα και περισσότερο από τις εταιρείες ποτών να επιδείξουν ξεκάθαρη δέσμευση για βιώσιμες πρακτικές.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ
Παράγοντες, πέρα από τη ζήτηση των καταναλωτών, συνεχίζουν να επηρεάζουν την παραγωγή και τη διαδρομή προς την αγορά για την παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών. 
Το αυξανόμενο κόστος συσκευασίας, η χωρητικότητα των εμπορευματοκιβωτίων και άλλα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι πληθωριστικές πιέσεις και η περιβαλλοντική αλλαγή, θα επηρεάσουν σημαντικά ορισμένους προμηθευτές. Ορισμένες εταιρείες μπορεί επομένως, να προσαρμόσουν ορισμένες από τις βραχυπρόθεσμες στρατηγικές τους, για να προσαρμοστούν στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον.

Πηγή: Ελευθερία Πιπεροπούλου / FnB Daily