Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
10.03.2022, 12:00

Συμβουλές για να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων

Συμβουλές για να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων

Η βιομηχανία εστιατορίων χάνει ένα εκπληκτικό ποσό $162 δισ. κάθε χρόνο από τη σπατάλη τροφίμων. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην υπεραγορά, την υπερπαραγωγή και την αλλοίωση, η οποία θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά με την ύπαρξη εξυπνότερων συστημάτων. Όλα τα εστιατόρια θα πρέπει να εργάζονται προληπτικά για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, κάτι που θα σας βοηθήσει επίσης να εξοικονομήσετε χρήματα, να αυξήσετε τα κέρδη, να αναδείξετε τη δέσμευσή σας για βιωσιμότητα και να βοηθήσετε το περιβάλλον.

Οι συμβουλές για να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων

Αναβαθμίστε τα συστήματα απογραφής και παραγγελιών με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η σωστή διαχείριση του αποθέματος είναι απαραίτητη για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την εξοικονόμηση σχετικών δαπανών.

Εφαρμόστε ένα ψηφιακό σύστημα για να προβλέψετε με ακρίβεια ποια προϊόντα θα χρειαστεί να παραγγείλετε με βάση ιστορικά πρότυπα. Τα ψηφιακά εργαλεία επιτρέπουν στην ομάδα σας να γνωρίζει ακριβώς ποια είδη έχετε σε απόθεμα, τι πρέπει να παραγγείλετε ξανά και πόσο από κάθε νέο είδος θα χρειαστείτε. Αυτό βοηθά στην αποφυγή υπερβολικών παραγγελιών και θα έχει ως αποτέλεσμα πιο ακριβή δεδομένα, καλύτερη κατανόηση των προτύπων παραγγελιών τροφίμων και λιγότερη σπατάλη τροφίμων.

Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας. Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας γιατί είναι απαραίτητο να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων και εκπαιδεύστε τους πώς να το επιτύχουν αυτό. Διδάξτε στους υπαλλήλους τις σωστές τεχνικές κοπής και αποθήκευσης που θα διατηρούν τα τρόφιμα πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δείξτε τους πώς να αξιοποιήσουν στο έπακρο ένα κομμάτι κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και άλλα τρόφιμα. 

Σταματήστε την υπερπροετοιμασία. Μερικά εστιατόρια ετοιμάζουν τεράστιες ποσότητες φρέσκων φαγητών (π.χ. σαλάτες, σάλτσα, γκουακαμόλε κ.λπ.) που χαλάνε πριν προλάβουν να τα χρησιμοποιήσουν όλα. 

Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα τρόφιμα αποθηκεύονται σωστά στη σωστή θερμοκρασία. Αποθηκεύστε τις ακατέργαστες πρωτεΐνες στα χαμηλότερα ράφια και τα έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά (όπως λαχανικά για σαλάτα) σε ψηλότερα ράφια για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση (π.χ. σε περίπτωση που οι ακατέργαστες πρωτεΐνες στάζουν ή υπάρχει διαρροή). Επισημάνετε τα ευπαθή προϊόντα με την ημερομηνία παραλαβής και την ημερομηνία λήξης τους. Παρακολουθήστε τα ψυγεία και τους καταψύκτες για να βεβαιωθείτε ότι διατηρούν τις σωστές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιήστε ψηφιακούς αισθητήρες που θα ειδοποιούν το προσωπικό του εστιατορίου εάν αυτές οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από ένα ορισμένο (ασφαλές) όριο.

Χρησιμοποιήστε τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τα πάντα από ένα κομμάτι κρέας για να μειώσετε τα απόβλητα. Χρησιμοποιήστε κόκαλα κοτόπουλου ή κρέατος για να φτιάξετε ζωμούς. Το ψωμί μιας ημέρας είναι τέλειο για κρουτόν ή τριμμένη φρυγανιά.