Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
02.03.2022, 09:00

Η έκθεση των αμερικανικών εστιατορίων στη Ρωσία και οι πιθανές αναταράξεις

Η έκθεση των αμερικανικών εστιατορίων στη Ρωσία και οι πιθανές αναταράξεις

Τα McDonald's, τα KFC και άλλες μεγάλες αμερικανικές μάρκες γρήγορου φαγητού πιθανότατα προετοιμάζονται για μια πολιτικά υποκινούμενη αντίδραση στη Ρωσία, δήλωσαν παρατηρητές της βιομηχανίας εστιατορίων.

Στο παρελθόν, όταν οι εντάσεις είχαν φουντώσει για την Ουκρανία, η Ρωσία έκλεισε ορισμένα καταστήματα McDonald's στη χώρα, ισχυριζόμενη ότι "παραβιάζονται υγειονομικές παραβάσεις". Οι αξιωματούχοι της χώρας θα μπορούσαν να ενεργήσουν ξανά με τέτοιο τρόπο εάν το αντιαμερικανικό αίσθημα βαθύνει σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, η McDonald's αποκάλυψε ότι κατέχει η ίδια κεντρικά τη συντριπτική πλειοψηφία των 847 καταστημάτων McDonald's στη Ρωσία και ότι κατέχει και τα 108 εστιατόρια στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια αλλαγή από το μοντέλο της στις ΗΠΑ και σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, όπου τα καταστήματα ανήκουν σε τρίτους.

Συνολικά, αυτά τα εστιατόρια αντιπροσωπεύουν το 9% — ή $2,1 δισ. — των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας.

Άλλες αλυσίδες έχουν παρόμοιο αριθμό εστιατορίων στη Ρωσία.

Τον Αύγουστο, η KFC άνοιξε το 1.000ο εστιατόριό της στη Ρωσία, όπου συνήθως ανοίγει 100 εστιατόρια το χρόνο.

Η Papa John's λειτουργεί περίπου 185 εστιατόρια στη Ρωσία, ενώ η Burger King έχει περίπου 550 εστιατόρια στη χώρα.

Την τελευταία φορά που οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ξέσπασαν για την Ουκρανία, η Ρωσία διέταξε το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων εστιατορίων McDonald's στη Μόσχα λόγω εικαζόμενων παραβιάσεων υγιεινής.

Εκείνη την εποχή, ένας εξέχων Ρώσος πολιτικός – ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι – ζήτησε να κλείσουν τα McDonald’s σε ολόκληρη τη χώρα.

Αργότερα το ίδιο έτος, μία καταναλωτική οργάνωση στη Ρωσία μήνυσε τη McDonald's ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία εξαπατούσε τους καταναλωτές σχετικά με τη διατροφική αξία των τροφίμων της.

Τα ουκρανικά McDonalds είναι προς το παρόν κλειστά "για λόγους ασφαλείας", και "οι τοπικές αρχές" παίρνουν τα προϊόντα της και "τα διανέμουν όπου χρειάζονται περισσότερο".

Σύμφωνα με μια έκθεση του Kyiv Independent, τόσο τα KFC όσο και τα McDonald's δωρίζουν τρόφιμα μέσω των καταστημάτων τους στην Ουκρανία σε πολίτες και στρατό.