Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
09.05.2022, 09:00

Η Starbucks ανησυχεί - Ο Biden συνάντησε εκπρόσωπο του συνδικάτου

Η Starbucks ανησυχεί - Ο Biden συνάντησε εκπρόσωπο του συνδικάτου

Η Starbucks ζητά από τον Λευκό Οίκο μια συνάντηση, μετά το ραντεβού του προέδρου Joe Biden με συνδικαλιστές από τα καφέ της.

Ο πρόεδρος συναντήθηκε με 39 συνδικαλιστές την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων ο Christian Smalls, ο οποίος είναι επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου της Amazon, και τη Laura Garza, συνδικαλίστρια στο Roastery της Starbucks στη Νέα Υόρκη. Ο Joe Biden υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των συνδικάτων, από την προεκλογική εκστρατεία μέχρι τη θητεία του στο Οβάλ Γραφείο.

Η επιστολή των Starbucks

Ο A.J. Jones, επικεφαλής των παγκόσμιων επικοινωνιών και δημόσιων σχέσεων της Starbucks, έγραψε σε επιστολή του την Πέμπτη ότι η απόφαση να μην προσκληθούν εκπρόσωποι της εταιρείας ήταν βαθιά ανησυχητική.

"Πιστεύουμε ότι αυτή η έλλειψη εκπροσώπησης αποκρύπτει την πραγματικότητα, η οποία είναι ότι η πλειοψηφία των συνεργατών μας αντιτίθεται στο να είναι μέλη ενός συνδικάτου και στις τακτικές συνδικαλισμού που αναπτύσσει η Workers United", έγραψε ο Jones στην επιστολή προς τον Steve Ricchetti, έναν από τους στενότερους συμβούλους του Biden. "Όπως γνωρίζετε, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για το αν θα συνδικαλιστούν ή όχι, χωρίς αθέμιτες επιρροές".

Από την Τετάρτη, έξι τοποθεσίες της Starbucks έχουν ψηφίσει κατά της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Όμως, οι baristas σε περισσότερα από 50 καφέ Starbucks σε όλες τις ΗΠΑ έχουν ψηφίσει υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης στο πλαίσιο του Workers United τους τελευταίους έξι μήνες. 

Ο Jones ζήτησε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο για να παρουσιάσει στη διοίκηση του Biden εργαζόμενους που έχουν διαφορετικές προοπτικές από το συνδικάτο. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Starbucks διεξάγει εκστρατεία για να περιορίσει την εξάπλωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η Workers United έχει καταθέσει περισσότερες από 100 καταγγελίες για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές κατά της εταιρείας.

Την Τρίτη, η Starbucks δήλωσε ότι θα δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια το οικονομικό έτος 2022 για επενδύσεις στα καταστήματά της και στους εργαζομένους της. Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν άλλη μια αύξηση των μισθών για τους μόνιμους υπαλλήλους, διπλασιασμό της εκπαίδευσης για τους νέους εργαζόμενους και σχέδια για την προσθήκη φιλοδωρήματος για τους χρήστες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

"Αυτές οι παροχές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουμε απαιτήσει από την αρχή της εκστρατείας μας, είναι μια απάντηση στις οργανωτικές μας προσπάθειες και θα πρέπει να γιορτάσουμε τη σκληρή δουλειά που έκαναν οι συνεργάτες που αντιστάθηκαν στους τραμπουκισμούς του [CEO] Howard Schultz για να συμβεί αυτό", ανέφερε η Οργανωτική Επιτροπή Εργαζομένων της Starbucks Workers United σε δήλωσή της στο CNBC.