Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
17.06.2022, 12:00

McDonald's: Πληρώνει $1,3 δισ. δολ. για να τελειώνει φορολογική διαμάχη στη Γαλλία

McDonald's: Πληρώνει $1,3 δισ. δολ. για να τελειώνει φορολογική διαμάχη στη Γαλλία

Η McDonalds έχει συμφωνήσει να πληρώσει $1,3 δισ. σε πρόστιμα και αναδρομικούς φόρους για να διευθετήσει μια φορολογική διαφωνία στη Γαλλία, βάζοντας τέλος στην μακροχρόνια έρευνα για το εάν η αμερικανική αλυσίδα μπέργκερ είχε δηλώσει σωστά όλα της τα έσοδα στη χώρα.

Η υπόθεση επικεντρώνεται σε κατηγορίες που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2014. Οι κατηγορίες ανέφεραν ότι η εταιρεία έστειλε τα ποσά που καταβλήθηκαν από τα franchise εστιατόριά της σε μονάδες σε άλλες χώρες, μειώνοντας ως εκ τούτου το φορολογητέο εισόδημα στη Γαλλία.

Τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν τότε πως οι αρχές εξέταζαν τα δικαιώματα που αποστέλλονταν σε θυγατρική του Λουξεμβούργου. Τα κεντρικά γραφεία της McDonalds στη Γαλλία ερευνήθηκαν από την αστυνομία το 2016, στο πλαίσιο της έρευνας.

Οι δικηγόροι της McDonalds δήλωσαν πως η διευθέτηση δεν ισοδυναμεί με παραδοχή ενοχής.

"Είναι μια δικαστική συμφωνία, για να αποφευχθεί μια δίκη, η οποία είναι μια πολύ μακρά και αναπόφευκτα αβέβαιη διαδικασία", ανέφερε ο δικηγόρος Denis Chemla σε δημοσιογράφους.

Η διευθέτηση είναι παρόμοια με αυτή των $1 δισ., που επιτεύχθηκε από την Google το 2019 για να τερματίσει μια αντίστοιχη υπόθεση στη Γαλλία.

Ο αμερικανικός γίγαντας των ταχυφαγείων McDonald's θα καταβάλει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να διευθετήσει μια διαμάχη με τις γαλλικές αρχές σχετικά με τη φοροαποφυγή.

Δικαστήριο επικύρωσε τη συμφωνία

Ο πρόεδρος δικαστηρίου του Παρισιού επικύρωσε την Πέμπτη τη συμφωνία μεταξύ της McDonald's και των γαλλικών φορολογικών αρχών.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ στη γαλλική διοίκηση σε φορολογική υπόθεση, ανέφεραν οι γαλλικές αρχές.