Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
14.07.2022, 12:00

Η McDonald's εξαγοράζει έναν από τους μεγαλύτερους franchisees

Η McDonald's εξαγοράζει έναν από τους μεγαλύτερους franchisees

Η McDonald's εξαγοράζει την Caspers Company, έναν από τους μεγαλύτερους, παλαιότερους και πιο γνωστούς franchisees της αλυσίδας.

Διευθύνων Σύμβουλος της Caspers Company είναι ο Blake Casper, ο οποίος έχει διατελέσει σε διάφορους εσωτερικούς ρόλους και ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στο σχηματισμό της National Owners Association, της ανεξάρτητης οργάνωσης franchise της McDonald's.

Η Caspers Company διαθέτει 60 τοποθεσίες. Οι όροι της συμφωνίας -ή τι σκοπεύει να κάνει η McDonald's με τα εστιατόρια μετά την εξαγορά τους- δεν είναι ακόμη γνωστοί. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 1η Οκτωβρίου.

Η  McDonald's εξαγοράζει καταστήματα franchising που βρίσκονται στην επιχείρηση πολλά χρόνια και στη συνέχεια μεταβιβάζει τα καταστήματα σε νεότερους επιχειρηματίες.

Ένας αριθμός ρεκόρ 400 franchisees έχει αποχωρήσει από το δίκτο τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για σχεδόν 1.800 καταστήματα.

Η αξία των εστιατορίων

Η αξία των εστιατορίων της McDonald's βρίσκεται σήμερα σε επίπεδο ρεκόρ. Ένας τυπικό κατάστημαπωλείται για περίπου 10 φορές το EBITDA, ένα από τα υψηλότερα στο χώρο του franchise. Αυτή η τιμή έχει αποδειχθεί δελεαστική για πολλούς, ιδίως για τους παλαιότερους που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση. Με αυτόν τον πολλαπλασιαστή, είναι πιθανό η McDonald's να πλήρωσε ένα εννιαψήφιο ποσό για τις τοποθεσίες της Caspers Company.

Ταυτόχρονα, πολλοί παλαιότεροι επιχειρηματίες έχουν απογοητευτεί από τις προκλήσεις της λειτουργίας των εστιατορίων στο σημερινό περιβάλλον, δεδομένου του υψηλού κόστους εργασίας και τροφίμων.

Η εταιρεία έχει απομακρυνθεί από ένα μοντέλο που βασιζόταν στους παλαιούς επιχειρηματίες, για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να παραδίδουν τις επιχειρήσεις στα παιδιά τους.

Η εταιρεία Caspers Company ξεκίνησε το 1958, όταν ο Fritz Casper άνοιξε την 82η τοποθεσία της αλυσίδας. Ο γιος του, Joe Casper, ανέλαβε το 1970, όταν η εταιρεία είχε πέντε σημεία. Ο Joe Casper αύξησε το franchise σε 44 τοποθεσίες.

Ο Blake και ο Robby Adams εντάχθηκαν το 1996, εργαζόμενοι ως διευθυντές και στη συνέχεια ως επόπτες περιοχής. Εγκρίθηκαν ως ιδιοκτήτες το 1999 και διαχειρίζονται την Caspers Company από το 2005, φτάνοντας τις 60 τοποθεσίες.