Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
19.07.2022, 12:00

Βρετανία: Αυξήσεις έως 40% στο κόστος τροφίμων - Οι επιπτώσεις στην εστίαση

Βρετανία: Αυξήσεις έως 40% στο κόστος τροφίμων - Οι επιπτώσεις στην εστίαση

Το κόστος των τροφίμων έχει αυξηθεί έως και 40%, λόγω του πληθωρισμού και της διαταραχής της αλυσίδας εφοδιασμού, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Fourth.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν δει τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών (40%), ακολουθούμενα στενά από τα δημητριακά (35%), το κρέας (35%), τα ψάρια (25%) και τα φρούτα και λαχανικά (20%).

Τα στοιχεία, που προέκυψαν από την παρακολούθηση πάνω από 1.000 παμπ, εστιατόριων και μπαρ, αποκάλυψαν το μέγεος των ανατιμήσεων.

Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στην κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και οι επακόλουθες αυξήσεις των μισθών, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980.

Τι κάνουν οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία, εξορθολογίζουν τη βάση των προμηθευτών τους και αλλάζουν τα μενού τους σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Kate Nicholls, διευθύνουσα σύμβουλος της UKHospitality, δήλωσε: "Αυτά τα σκληρά στοιχεία αναδεικνύουν την έκταση της ζημίας που προκαλεί η αύξηση του κόστους στην αγορά, καταπνίγοντας τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πρωτοφανών προκλήσεων λόγω του Covid, ο πληθωρισμός αποτελεί πλέον τεράστια απειλή για τον κλάδο μας και την ευρύτερη οικονομία.

Οι επιπτώσεις της αύξησης του κόστους γίνονται αισθητές σε κάθε πτυχή της λειτουργίας μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας και των προσλήψεων, της οικονομικής σταθερότητας, της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της προθυμίας για δαπάνες. Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας ο τομέας να λάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη - χωρίς αυτήν, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας θα χάνονται".

Ο Sebastien Sepierre, διευθύνων σύμβουλος EMEA της Fourth, πρόσθεσε: "Αφού υπέστη το σοκ του αναγκαστικού κλεισίματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κλάδος έχει τώρα να αντιμετωπίσει άλλη μια μεγάλη πρόκληση. Η πολυπλοκότητα είναι τέτοια που οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν".