Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
21.07.2022, 09:00

Η "φτηνή" Chipotle κερδίζει μερίδιο αγοράς μέσα στην ακρίβεια

Η "φτηνή" Chipotle κερδίζει μερίδιο αγοράς μέσα στην ακρίβεια

Η Chipotle είναι έως 10,7% φθηνότερη από τους ανταγωνιστές της Qdoba και Moe's Southwest Grill, αποκαλύπτει έρευνα της BTIG.. Ο αναλυτής εξέτασε τις τιμές των μενού σε 25 πόλεις. 

Η έρευνα της BTIG διαπίστωσε ότι από το 2018, η Qdoba και η Moe's έχουν αυξήσει τις τιμές στα πιάτα κοτόπουλου τους κατά 21,5% και 28,1%, αντίστοιχα, έναντι της αύξησης των τιμών κατά 19% που έκανε η Chipotle. Για τα είδη μπριζόλας, η Qdoba και η Moe's έχουν αυξήσει τις τιμές κατά 25,8% και 32,8%, αντίστοιχα, έναντι 23% της Chipotle.

Η Chipotle βρέθηκε επίσης να είναι φθηνότερη από τις αναδυόμενες fast casual σε παρόμοιες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Chopt και Sweetgreen, οι οποίες είναι 12% έως 13% ακριβότερες.

Η διαφορά αυτή ίσως καταδεικνύει γιατί η Chipotle έχει κερδίσει επισκεψιμότητα, παρά το πληθωριστικό περιβάλλον, που αναγκάζει τους καταναλωτές να περιορίσουν κατά τα άλλα τις δαπάνες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επισκέψεις στην Chipotle αυξήθηκαν κατά 17% την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, παρά την αύξηση στην τιμή της βενζίνης.

Πώς κινούνται τα περιθώρια κέρδους

Τα περιθώρια κέρδους σε επίπεδο εστιατορίου μειώθηκαν κατά 160 μονάδες βάσης το περασμένο τρίμηνο στο 20,7%, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Brian Niccol.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη, ο CFO, Jack Hartung, χαρακτήρισε αυτή την περίοδο "την πιο δύσκολη περίοδο που έχω δει ποτέ όσον αφορά τα εμπορεύματα από μήνα σε μήνα, από τρίμηνο σε τρίμηνο". Η Chipotle αναμένει ότι τα περιθώρια κέρδους θα διαμορφωθούν γύρω στο 25% στο τέλος του β' τριμήνου.

Η BTIG σημειώνει ότι οι διαφορές στην τιμή, μεταξύ της Chipotle και των ανταγωνιστών της, θα πρέπει να επιτρέψει στην αλυσίδα να καταλάβει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, προσθέτοντας ότι από την αρχική της έρευνα το 2018, πολλοί από τους ανταγωνιστές της Chipotle έχουν μειώσει τα σημεία παρουσίας τους. Για παράδειγμα, η Moe's έκλεισε σχεδόν το 6% των εστιατορίων της από το 2019 έως το 2020.

Εν τω μεταξύ, η Chipotle - η οποία διαθέτει σήμερα περίπου 3.000 εστιατόρια - έχει στόχο να φτάσει τα 7.000 εστιατόρια στη Βόρεια Αμερική.