Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
23.11.2022, 08:47

HoReCa USA: Πως διαχειρίζεται τον πληθωρισμό

HoReCa USA: Πως διαχειρίζεται τον πληθωρισμό

Καθώς ο κλάδος της εστίασης δίνει “μάχη” με τον πληθωρισμό, το μεγάλο μέγεθος των αλυσίδων και η πρόσβασή τους σε μετρητά τούς δίνει το πάνω χέρι, αλλά οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα όταν διαχειρίζονται τα υψηλότερα κόστη.
Αισθανόμενοι την πίεση στους προϋπολογισμούς τους, οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις επισκέψεις τους σε εστιατόρια τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την Black Box Intelligence, η συγκρίσιμη μηνιαία επισκεψιμότητα εστιατορίων έχει συρρικνωθεί. Ως απάντηση, τόσο οι αλυσίδες όσο και οι ανεξάρτητες εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον παράγοντα κόστος, χωρίς να αποξενώνουν τους πελάτες.

Αυξάνουν οι τιμές

Στις ΗΠΑ, οι τιμές για τρόφιμα που καταναλώνονται εκτός σπιτιού έχουν αυξηθεί κατά 8,6% τους τελευταίους 12 μήνες, έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αμερικανική στατιστική υπηρεσία, καθώς τα εστιατόρια αυξάνουν τις τιμές των μενού τους για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος για συστατικά, εργασία και ενέργεια.

Διαφορετικά πλεονεκτήματα

Ο Aaron Allen, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων εστιατορίων Aaron Allen & Associates, παρομοίασε τις αλυσίδες εστιατορίων με "πετρελαιοφόρα" και τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις με "ταχύπλοα". Οι αλυσίδες έχουν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς, ευρύτερη κλίμακα και άλλα εργαλεία, όπως η προηγμένη τεχνολογία. Αλλά συχνά αργούν να δράσουν και βυθίζονται στη γραφειοκρατία.
Μια οικογενειακή επιχείρηση, από την άλλη πλευρά, δεν έχει την ίδια πρόσβαση σε μετρητά ή άλλα πλεονεκτήματα, αλλά μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα για να κάνει αλλαγές.

Οφέλη στις προμήθειες

Ως προς τον πληθωρισμό, οι μεγάλες αλυσίδες, όπως η McDonald's και η Starbucks, έχουν κάποια προφανή πλεονεκτήματα έναντι των ανεξάρτητων εστιατορίων fast food και καφέ. Το μέγεθός τους βοηθά τις αλυσίδες να κλειδώνουν νωρίς τις τιμές όταν αγοράζουν συστατικά από προμηθευτές και συχνά μπορούν να ασκήσουν πίεση για να λάβουν πιο ευνοϊκά συμβόλαια.
Από τα περισσότερα από 843.000 εστιατόρια, food trucks και ghost kitchens στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 37% είναι μέρος αλυσίδων με περισσότερα από εννέα καταστήματα, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης τροφίμων Datassential.
Επειδή οι αλυσίδες πραγματοποιούν μεγαλύτερες παραγγελίες, οι προμηθευτές συνήθως δίνουν προτεραιότητα σε εκείνους έναντι των ανεξάρτητων εστιατορίων.

Ευελιξία και ταχύτητα

Από την άλλη, τα ανεξάρτητα εστιατόρια έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτητας. Εάν μια οικογενειακή επιχείρηση παρατηρήσει πολύ υψηλότερες τιμές για ένα βασικό συστατικό σε ένα πιάτο, μπορεί να αλλάξει γρήγορα τις τιμές, να μειώσει το μέγεθος της μερίδας ή ακόμα και να αφαιρέσει το προϊόν από το μενού.
Οι πελάτες αλυσίδων fast-food αναμένουν τις ίδιες τιμές σε κάθε εστιατόριο, αλλά οι τιμές των μενού μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πού βρίσκεται το εστιατόριο και αν ο δικαιοδόχος ή η εταιρεία είναι ιδιοκτήτης αυτού του εστιατορίου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας μεταξύ Αμερικανών, που διεξήχθη από την PYMNTS, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τις τιμές όταν επισκέπτονται μια αλυσίδα εστιατορίων. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι καθημερινές τιμές έχουν σημασία όταν επιλέγουν ένα εστιατόριο αλυσίδας, ενώ μόλις το 22,5% είπε ότι έπαιξε ρόλο στη λήψη των αποφάσεών τους όταν επιλέγουν ένα ανεξάρτητο εστιατόριο.