Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
24.11.2022, 09:00

Γιατί βάζουν λουκέτο τα εστιατόρια στη Βρετανία

Γιατί βάζουν λουκέτο τα εστιατόρια στη Βρετανία

Με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους για μήνες, κηρύσσουν πτώχευση εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω ενός “τοξικού μείγματος” αυξανόμενων δαπανών ενέργειας, έλλειψης προσωπικού και μειωμένων κρατήσεων, όπως αναφέρει μελέτη της εταιρείας Mazars.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο αριθμός των σχετικών χρεοκοπιών έχει αυξηθεί στη χώρα κατά 60% κατά τη διάρκεια του 2021-22, και συγκεκριμένα στις 1.567, από 984 το 2020-21. Ο αριθμός περιλαμβάνει 453 χρεοκοπίες μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, από 395 στο προηγούμενο τρίμηνο.

Αυξανόμενο κόστος εισροών και αδυναμία ζήτησης

“Οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων εστίασης συμβαίνουν τώρα με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ό,τι κατά τη διάρκεια της Covid”, δήλωσε η Rebecca Dacre, partner της Mazars. “Είναι ένα πολύ τοξικό μείγμα αυξανόμενου κόστους εισροών, απότομα αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης και αδύναμης ζήτησης. Οι περισσότεροι εστιάτορες δεν έχουν ξαναδεί αυτόν τον συνδυασμό αρνητικών παραγόντων”, πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεπεράσει το 11% και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981, κάτι που έχει αυξήσει το κόστος τροφίμων και ενέργειας.

Οι πιέσεις

Την ίδια ώρα, τα εστιατόρια είναι αντιμέτωπα με απότομη επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς και ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ιδίως στις θέσεις εργασίας σεφ, κάτι που, με τη σειρά του, αυξάνει τις δαπάνες προσωπικού, αναφέρει η Mazars.
Το πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού επιδεινώνουν και οι νέοι - μετά το Brexit - κανόνες για τη μετανάστευση, που εμποδίζουν πολίτες της ΕΕ να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αισιοδοξία για τα Χριστούγεννα

Η Mazars ανέφερε ότι οι συνδυαστικές πιέσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε κάποιους δύσκολους μήνες για τον κλάδο, παρά τη συνήθως επικερδή εορταστική περίοδο. Σύμφωνα με την R. Dacre, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι “συνήθως εξαιρετική για τις επιχειρήσεις” του κλάδου, αλλά “τα εστιατόρια προετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και πολλά δίνουν πραγματική μάχη για να επιβιώσουν”. Όπως προειδοποιεί η εταιρεία, υπάρχει κίνδυνος περισσότερων χρεοκοπιών, αν δεν αυξηθεί η κρατική στήριξη.
Την ίδια ώρα, η Barclaycard ανέφερε πρόσφατα ότι περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς σχεδιάζουν να μειώσουν τις βασικές δαπάνες, εγείροντας ανησυχίες για τα έσοδα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν πολλές επιχειρήσεις πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους.