Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
12.02.2022, 10:10

Το HoReCa αλλάζει - Οι νέες τάσεις που κάνουν την εμφάνισή τους (Α' Μέρος)

Το HoReCa αλλάζει - Οι νέες τάσεις που κάνουν την εμφάνισή τους (Α' Μέρος)

Τη μεγαλύτερη και πιο περιεκτική έρευνα για τη νέα εποχή του κλάδου HoReCa παρουσίασε στην HORECA 2022 η Coca-Cola Τρία Έψιλον, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της από τις εταιρείες, MSPS και Αlternative, το πρώτο μέρος της οποίας παραθέτει το σημερινό τεύχος του FnB Daily και το horecaopen.com.

ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Η έρευνα αυτή αποτελεί την πρώτη από τις δράσεις που σχεδίασε και υλοποίησε το HoReCa Pod, μια νέα εξειδικευμένη ομάδα της Coca-Cola Τρία Έψιλον, που δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του κλάδου. 

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη, μικρή και ευέλικτη ομάδα στελεχών από διαφορετικά τμήματα της εταιρείας, που με νέα εργαλεία, πρωτοποριακές μεθόδους εργασίας και συνεργασίας, τεχνολογικές καινοτομίες, συνεργάζεται με τους πελάτες, τους συνεργάτες και την αγορά, για να δημιουργήσουν μαζί το μέλλον του κλάδου HoReCa. 

Χρησιμοποιώντας την Agile μεθοδολογία και με πυξίδα τις ανάγκες των πελατών και των καταναλωτών, αλλά και τις τάσεις που διαμορφώνονται και θα διαμορφωθούν στο μέλλον, η ομάδα, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα φέρει καινοτόμες προτάσεις σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς της. 
"Ο κλάδος του HoReCa είναι ευμετάβλητος και δοκιμάστηκε σκληρά μέσα στην πανδημία. Με την συγκεκριμένη έρευνα μελετάμε τον κλάδο εξετάζοντας τις αλλαγές τις οποίες δημιούργησε και κατά πόσο αυτές ήρθαν και θα μείνουν και πραγματικά βλέπουμε πόσο ανθεκτικός είναι, πόσα πράγματα άλλαξαν και πώς αντιμετωπίζει και ο καταναλωτής το εν λόγω κανάλι", αναφέρει στο FnB Daily o  HoReCa Agile Lead Coca Cola Hellas Ιωάννης Βίδρας.

HUB OMNISHOPPER

Οι δύο εταιρείες,  συνδυάζοντας τη βαθιά γνώση της αγοράς με εξειδικευμένες state-of-the-art ερευνητικές μεθοδολογίες και εφαρμοσμένη στρατηγική, έχουν δημιουργήσει από κοινού, το Hub Omnishopper Insights, με στόχο τη διερεύνηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς, των νέων τάσεων, των αλλαγών, που έφερε η πανδημία στις συνήθειες του αγοραστικού κοινού και τη χαρτογράφηση της εμπειρίας του καταναλωτή στον χώρο της διασκέδασης. Στο πλαίσιο αυτό και με έναν συνδυασμό μεθοδολογιών, όπως συνεντεύξεις με πελάτες, ποιοτική και ποσοτική έρευνα με τους καταναλωτές μέσα στα καταστήματα, η έρευνα παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία που αφορούν στη μακροπρόθεσμη προοπτική της αγοράς. 

INFO - EPEYNA
Η έρευνα υλοποιήθηκε από τις εταιρείες, MSPS και Alternative, δύο εταιρείες με βαθιά γνώση της αγοράς και εξειδικευμένες ερευνητικές μεθοδολογίες και στρατηγική.
Μέσα από την Online Customer Experience Platform, οι εταιρείες παρακολούθησαν για 2 συνεχόμενες εβδομάδες τις συνήθειες και τις εξόδους 120 καταναλωτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 


Για τις ανάγκες της έρευνας υλοποιήθηκαν:

  • 25 ωριαίες συνεντεύξεις με ιδιοκτήτες και managers καταστημάτων φιλοξενίας και διασκέδασης, αλλά και με 6 bartenders
  • Οnline έρευνα συνηθειών και τάσεων σε 813 καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 493 face-to-face συνεντεύξεις με καταναλωτές σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, τη στιγμή της κατανάλωσης
  • Σειρά από workshops, από τις εταιρείες MSPS & Alternative, με στόχο τη στρατηγική ανάλυση των αποτελεσμάτων
  • Design Thinking Workshop, για τη μετατροπή των συμπερασμάτων και της γνώσης σε ενέργειες





ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΑΙΧΜΗΣ - ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ AFTER OFFICE DRINKS
Μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών που άφησε η πανδημία στον κλάδο είναι η αλλαγή των ωρών αιχμής στα καταστήματα HoReCa (peak hours) οπότε και υπάρχει όχι μόνο αυξημένη κινητικότητα αλλά και γίνεται το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της ημέρας. Πλέον, ειδικά στα προάστια είναι 7pm-10pm, ενώ κερδίζουν σε δημοφιλία τα after office drinks, που πλέον έχει αρχίσει να καθιερώνεται τις καθημερινές.


ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ LOCALNESS KAI H ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Μια από τις πιο ισχυρές τάσεις που αναδύεται από την έρευνα αφορά το localness, την προτίμηση των καταναλωτών να επιλέγουν για τις αγορές τους αλλά και τις εξόδους τους τα καταστήματα εστίασης που είναι κοντά στο σπίτι τους, που είναι η γειτονιά τους.
Πρόκειται για μια τάση που πέρα από το retail κάνει δυναμική εμφάνιση και στο HoReCa, με τους καταναλωτές να επιλέγουν τα τοπικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον μετά την πανδημία έχει αναπτυχθεί η τάση του "θέλω να καταναλώνω υγιεινά προϊόντα και χωρίς καθόλου ζάχαρη" με τις εταιρείες που ακολουθούν πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος να κερδίζουν το ενδιαφέρον και την προτίμηση των καταναλωτών.

 
Ανερχόμενες Τάσεις:
  • Χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ 
  • Υγιεινή διατροφή 
  • Healthy drinking 
  • Aperitivo 
  • Πειραματισμός 
  • Fine-dining & Premiumness
  • Brunch
  • “Έξοδος” - Μαγειρική στο σπίτι
  • Διεθνείς κουζίνες
  • Έμφαση στην εμπειρία
  • Veganism / Χορτοφαγία
  • Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA - ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΤΙΚ ΤΟΚ

Το Instagram είναι ο βασιλιάς των κοινωνικών δικτύων ειδικά για όσους είναι έως 35 ετών. Παρατηρείται δε και η τάση πολλά καταστήματα εστίασης να διαμορφώνουν το menu αλλά και τους χώρους τους ώστε να είναι 'instagramable" να είναι δηλαδή κατάλληλα για φωτογράφιση και post στο Instagram, καθλως οι καταναλωτές επιζητούν την εμπειρία.
Παράλληλα:

  • Το WoM είναι ο πιο γρήγορος, οικονομικός και αποδοτικός τρόπος  προώθησης ενός καταστήματος
  • Influencers & celebrities προσκαλούνται, ώστε να δουν,να ζήσουν και να μοιραστούν την εμπειρία
  • Το FB είναι ακόμα δημοφιλές ανάμεσα στους 35-50, όμως δεν έχει αντίστοιχο ενδιαφέρον
  • Το Tik Tok κερδίζει έδαφος σημαντικά, αλλά ακόμα δεν έχει δομικό ρόλο στην προώθηση venues


ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟ NON ALCOHOL
Η πανδημία οδήγησε τους καταναλωτές να διαφοροποιήσουν τις προτιμήσεις τους, οι οποίες βλέπουμε ότι περιστρέφονται γύρω από ένα ισχυρό ισχυρισμό υγείας.

Βλέπουμε ότι ο post covid καταναλωτής ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, προτιμά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, mocktails και decaf καφέ, επιλέγοντας και τοπικά ίσως και παραδοσιακά προϊόντα όπως είναι τα αποστάγματα.


ΛΕΙΠΕΙ Η ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΑ
Αναφορικά με το τι τους λείπει συγκριτικά με το παρελθόν, οι ερωτηθέντες απάντησαν:
  • Άνεση/ελευθερία (32%)
  • Ξεγνοιασιά σε σχέση με θέματα υγείας/COVID (16%)
  • Μεγάλες παρέες (9%)
  • Ξεγνοιασιά, ανεμελιά (8%)

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Όπως φαίνεται από την έρευνα η πανδημία, "περιορίζοντας" τους καταναλωτές στο σπίτι, τους έμαθε πως είναι να διασκεδάζουν και εντός αυτού.



ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ

Ωστόσο πέρα από τις νέες συνήθειες που προέκυψαν από την παραμονή στο σπίτι, οι επιπτώσεις της πανδημίας σου εισόδημα των καταναλωτών τους οδήγησαν να κοστολογούν διαφορετικά μια έξοδο. Το να κάνουν οικονομία λοιπόν είναι ο βασικός και πρώτος λόγος που μένουν εντός της οικείας τους, με την ανησυχία για την μετάδοση της πανδημίας να ακολουθεί. 
ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΤΟ HORECA
Η διασκέδαση στο σπίτι κερδίζει το.. έξω γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η κατανάλωση καθώς μειώθηκε μεν ωστόσο πλέον όταν ο καταναλωτής βγαίνει θα ξοδέψει και περισσότερα σε σχέση με την pre covid εποχή.